Nema subvencije za kamate

Subvencije za stambene kredite koje odobrava država neće više biti tako povoljne, jer država više neće subvencionisati kamatu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

10:38

Default images

Po novim uslovima, koji važe u ovoj godini, država je ukinula grejs period, odnosno neće više dotirati kamatu na stambene zajmove do kraja oktobra 2012. godine.

Ta povlastica uvedena je 2009. godine i važiće za sve do sada odobrene zajmove, ali ne i za nove. Utešna vest za one koji hoće da se zaduže jeste da banke razmišljaju da ponude određeni grejs period za otplatu kredita kako bi ublažile ukidanje državnih olakšica.

Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana nove uslove za subvencionisanje stambenih kredita, lošije nego dosad najvećim delom jer je odvojeno manje novca. Zainteresovani će morati da daju učešće od deset odsto umesto dosadašnjih pet procenata jer je država smanjila svoje subvencije sa 20 na 15 odsto. Država, takođe, neće više plaćati kamate prilikom otplate zajma do 31. oktobra 2012. godine, pa će građani morati da izmiruju i kamatu, kao dosad, i dodatno glavnicu. Za pozajmicu od 50.000 evra dužnici su dosad plaćali samo šezdesetak evra mesečno na ime glavnice, a po novim uslovima ti troškovi bi mogli da budu nekoliko puta veći.

“Smanjivanje učešća će manje pogoditi građane od ukidanja plaćanja kamate. Za najveći broj odobrenih kredita učešće je bilo deset odsto jer je klijentima tako bilo lakše, smanjivali su mesečne rate i otplatu iako su mogli da daju samo pet odsto, ali, neplaćanje kamate je bila prilična ušteda. Banke će možda ponuditi grejs period, ali to je prilično slaba uteha jer se tako dugovi ne plaćaju, što je dosad radila država za građane, već samo odlažu”, objašnjava jedan bankar.

Goran Milićević, izvršni direktor za marketing u Komercijalnoj banci, kaže da ima još nepoznanica i da zbog toga ne mogu da govore o detaljima. On je naveo da je za juče bio planiran sastanak sa predstavnicima države i da će posle toga sve biti jasnije.

“Najinteresantniji je grejs period jer država više neće plaćati kamatu u određenom početnom periodu. Razmišljamo da uvedemo grejs period od godinu dana kako bi klijentima pomogli u tom prvom periodu, u kome su imali dosad pomoć države. To će verovatno moći da bude i kraći grejs period, u zavisnosti od dužnika”, objašnjava Milićević i dodaje da se građani stalno interesuju za stambene zajmove.

To potvrđuje i Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke i navodi da Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), još nije detaljno odredila uslove pod kojima će se odobravati stambeni krediti sa subvencijom države.

“Novom uredbom Vlade Srbije povećano je obavezno minimalno učešće na 10 odsto, smanjeno je učešće države na 15 odsto, a grejs period je ukinut. Što se ostalih uslova tiče, ne očekuju se značajnije promene”, istakao je Rebić.

Država je prošle godine za subvencionisane stambene kredite izdvojila 2,8 milijardi dinara, a iznos za ovu godinu mora da odredi NKOSK.
Stari uslovi otplate
Kredit 50.000 evra
Period otplate 30 godina
Građani 5 odsto 2.500 evra
Država 20 odsto 10.000 evra
Banka 70 odsto 37.500 evra
Mesečna rata 25 godina 230 evra
Mesečna rata poslednjih 5 godina 158 evra
Građani plaćaju do 31.10.2010. 57 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: