U PIO Fondu direktorima veće plate

Beograd -- Uprkos najavljenoj štednji, u Penzijskom fondu razmišljaju o značajnom dizanju zarada. Načelnicima 10, direktorima 20 odsto, a službenicima nekoliko puta manje.

Izvor: Novosti
Podeli

Uštede, po svemu sudeći, nisu ni u najavi. Računi od isplaćenih otpremnina na ime racionalizacije još se sabiraju, a u planu su i novi rashodi.

Tako se prvom zahvatu iz kase Fonda nadaju zaposleni koji očekuju povećanje plata jer je od ovog meseca prestala da važi mera zamrzavanja zarada, koja je na snazi još od 2008. godine.

Ipak, službenike Fonda ne očekuju onolike povišice kojima se nada menadžment Penzijskog fonda. Kako pišu Novosti, u Fondu se sve ozbiljnije razmatra mogućnost povećanja plata visokom rukovodstvu i to načelnicima za oko deset a direktorima za oko dvadeset odsto. Kolege „nižeg ranga“ dobile bi svega nekoliko procenata više nego što su im sadašnja primanja.

I direktor već dizao otpremninu

Dragoslavu Đukanoviću mesto predsednika Upravnog odbora zakon omogućava sve do februara 2012. godine. Zaposleni u Fondu, međutim, pamte i da je sadašnji predsednik takođe bio njihov kolega i to načelnik filijale u Ćupriji. I on je u periodu prethodne „velike racionalizacije“ uzeo otpremninu i napustio Fond. Kao član Saveza penzionera Srbije vratio se u UO i na mesto predsednika izabran u aprilu prošle godine.

Ova odluka, doduše, nije ni zvanična ni konačna, ali bi se mogla naći na nekoj od sledećih sednica Upravnog odbora. U Upravnom odboru se o ovoj ideji samo usmeno raspravlja i za sada nije postignuta saglasnost. A među pojedinim članovima se može čuti i neslaganje sa dosadašnjim vođenjem kadrovske politike.

"Potpuna je besmislica angažovati nove radnike kada smo otpustili na stotine starih i to u uz vrtoglave otpremnine. Sada je potrebno izdvojiti dodatni novac za nove stručnjake što će još više isprazniti kasu Fonda", kaže jedan od članova Upravnog odbora.

A dok rukovodstvo razmišlja o svom sledećem potezu, u Fondu se još prepričava odluka Upravnog odbora da angažuje dva svoja bivša radnika koji su iz ove kuće otišli sa otpremninama u džepu. Danas su opet na rukovodećim pozicijama.

Sadašnja direktorka beogradske filijale Vesna Stojanović vratila se u fond 2009. godine, a iz njega je otišla sa mesta načelnika u racionalizaciji koja se sprovodila 2002/03. godine, pišu Novosti.

Taj list dodaje da je u isto vreme sa rukovodeće pozicije otišao i Branimir Alinčić, koji se u Fond vratio krajem prošle godine i to na mesto direktora za opšte i pravne poslove.

Da, međutim, nema ni govora o bilo kakvoj zloupotrebi prava smatraju u Fondu PIO i objašnjavaju da je ondašnji zakon zabranjivao radnicima koji su uzeli otpremnine da se u istoj firmi zaposle u roku od pet godina, a u oba slučaja je ovaj rok istekao. O tome da li je to opravdano, pa i moralno, nisu se izjasnili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu