Jadarit za bolje dane Lozničana

Loznica -- Vest o otvaranju rudnika jadarita 2014. godine ponovo je zagolicala žitelje lozničkog kraja, ali, kako kažu, ne treba se radovati unapred.

Izvor: Blic
Podeli

Ako se to desi, nadaju se Jadrani, biće bolje svima, i Podrinjcima, i Rađevcima, ali i celoj Srbiji.

Jadarski basen, odnosno sela Cikote, Stupnica, Brezjak, Nedeljice i Draginac kod Loznice, postala su poznata 2007. kad je otkriven mineral jadarit - hidratisan natrijsko-litijsko borosilikat LiNaSiB3O7(OH), bele boje i zrnasto-praškaste strukture.

To je i do danas jedini lokalitet na svetu na kome je pronađen jadarit, nazvan po oblasti u kojoj je i otkriven. Našla ga je firma „Rio Sava“, srpska ispostava multinacionalne kompanije „Rio Tinto Exploration“, koja je geološka istraživanja bornih minerala u Jadarskom basenu započela još u novembru 2005. godine.

Rudnik od 2014.

„Rio Tinto Exploration” kroz svoje dve srpske firme-ćerke, istražuje industrijske minerale na nekoliko lokacija u Srbiji, a najviše na dve - Jadarski basen kod Loznice i Jarandolski basen kod Raške. Otvaranje rudnika, kako je najavio ministar energetike Petar Škundrić, biće na stogodišnjicu Cerske bitke, u avgustu 2014.

Jadarit sadrži bor i litijum, hemijske elemente koji imaju široko rasprostranjenu upotrebu. Bor se najviše koristi u proizvodnji deterdženata, izolacionih materijala i stakla. Glavna upotreba litijuma je u proizvodnji baterija za mobilne telefone, prenosne računare i druge elektronske uređaje, kao i u proizvodnji specijalnih vrsta stakala i keramike. Istraživački radovi i dalje traju, a prema procenama stručnjaka zalihe jadarita su velike.

“Za uređenje i izgradnju tribina na stadionu FK Mladost u Brezjaku dali su 2.000 evra, a nasipaju i svaki put koji koriste za transport mehanizacije”, kaže meštanin ovog sela.

Jadarit je po sastavu neverovatno sličan fiktivnom kriptonitu koji u istoimenom stripu i filmu Supermenu slabi snagu. O ovom mineralu pisao je i „Njujork tajms“, tvrdeći da širom sveta za njim traga oko 60 rudarskih kompanija, spremnih da u rudnike ulože više od milijardu dolara. Odobrenje za istraživanje minerala u Jadarskom basenu firma „Rio Sava“ dobila je od Ministarstva rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu