Evro obveznice "drže" kurs dinara

Beograd -- Prodaja zapisa indeksiranih u evrima povećala tražnju za domaćom monetom, pa samim tim i stabilizovala kurs između 105 i 10’6 dinara za evro.

Izvor: Novosti
Podeli

Stanje na deviznom tržištu može se tretirati kao stabilno, za razliku od istog perioda prošle godine kada je dinar svakodnevno padao.

Suprotan trend ove godine nije posledica povećanih stranih ulaganja. Njih je, da podsetimo, u prošloj godini bilo manje od 800 miliona evra.

Nisu veće ni dospele doznake rođaka iz inostranstva, a koje su već treću godinu za redom četvorostruko niže nego u periodu pre krize. Nema, čak, ni priliva sredstava od ugovorenih kredita. Njih će, kada je u pitanju podrška budžeta, biti, bar prema najavama, sve manje i manje.

Zapisi idu kao alva

Država je, inače, u poslednjih mesec dana izdavanjem hartija od vrednosti od investitora, a pre svega poslovnih banaka, povukla i za pokriće svojih potreba obezbedila oko 38,1 milijardu dinara, što je više od jedan odsto BDP. Bila je tu jedna aukcija 18-mesečnih zapisa (kamata 14,9 odsto), dve aukcije 12-mesečnih zapisa (kamata oko 15 odsto), dve organizovane prodaje šestomesečnih zapisa, od kojih jedna indeksirana u evrima (ukupno prikupljeno skoro 33 milijarde dinara), kao i jedna aukcija tromesečnih zapisa, vredna 2,6 milijardi dinara, uz kamatu od 13,88 odsto.

„Srpska moneta se poslednjih sedmica, posle blagog jačanja, stabilizovala prema evru i, na početku 2011. godine, evropska moneta se plaća između 105 i 106 dinara. Nema sumnje da je prodaja 21 milijarde dinara trezorskih zapisa indeksiranih u evrima, po kamati od 5,25 odsto, povećala tražnju za dinarima, te ojačala srpsku valutu. Slična akcija se planira za naredne dane“, kaže ekonomista Goran Nikolić.

„Nedavno izvršena aukcija u evrima indeksiranih dinarskih šestomesečnih obveznica nagoveštava da bi takvih akcija moglo biti više. Cilj je, naravno, podići efikasnost fiskalne, a i monetarne politike, odnosno olakšati povlačenje dinarske likvidnosti i povećati tražnju za dinarima, što se i desilo krajem decembra. Smatram, pri tom, da je jeftinije da se zaduži u evrima po 5,25 odsto nego u dinarima za 14 odsto“, kaže Nikolić.

Mada je emitovanje državnih zapisa očito bitno za stabilnost kursa, prema mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića, usko povezane s kursom su i potrošačke cene.

„Pored toga, Narodnoj banci Srbiji odgovara da dinar bude jak, jer je to praktično jedini način da se ostvari inflacija od maksimalno šest odsto u 2011. godini“, ističe Nikolić.

Srbija

Dinar sutra u blagom porastu

Beograd -- Dinar će sutra biti u blagom porastu - za šest para i zvanični srednji kurs će biti 104,5419 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.01. 17:32 Komentara: 1
strana 1 od 418 idi na stranu