Radnici Zastave sklapaće autobuse?

Kragujevac -- Deo od 1.566 Zastavinih radnika koji su ostali bez posla, mogao bi umesto automobila da sklapa autobuse u firmi "Vulović" ili prikolice u firmi "Ema" iz Knića.

Izvor: Novosti
Podeli

Ta dva preduzeća ugovorila su ozbiljne poslove za ovu godinu i tražiće nove radnike, dok je šansa preostalih - posao u privatnom sektoru ili kod budućih "Fijatovih" kooperanata, kaže Ljiljana Petrović, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ona je dodala da ova služba priprema oko 45 programa, a predviđeno je da se svaki radnik opredeli za najmanje tri različite obuke.

Korman polje još neizvesno

Spor između države i oko 120 vlasnika zemlje u Industrijskoj zoni "Korman polje", o eksproprijaciji njihovih parcela još nije rešen. Umesto oko 80 hektara te zone, nadležni su uspeli da zaokruže celinu od oko 40 hektara, gde bi "Fijatovi" kooperanti iz Italije već ove godine trebalo da grade pogone. Nadležni najavljuju da će na tom prostoru, u samom startu, posao naći tri do četiri hiljade radnika, a kada krene proizvodnja od 200 do 300 hiljada automobila, i duplo više.

“Sa svakim bivšim radnikom biće obavljen razgovor, kako bi se u skladu sa njegovim formalnim obrazovanjem, radnim iskustvom, i ličnim afinitetima, napravio najkvalitetniji plan obuke”, kaže Petrovićeva.

Projekat je, kako dodaje, organizovan u saradnji sa srednjim školama, a Nacionalna služba će organizovati i nekoliko svojih treninga, koji bi trebalo da im pomognu pri traženju novog posla. Posle toga biće donete stručne odluke, odnosno svojevrsne preporuke radnicima u kom sektoru bi trebalo da traže posao.

U ovoj filijali kažu da će radnici novo zaposlenje najlakše naći u privatnom sektoru i u manjim radnjama, kao što su automehaničarske, autoelektričarske, limarske...

Veliki broj "Zastavinih" radnika je već stručan za te poslove, a na tržištu postoji potražnja za tim zanimanjima. Pored toga, radnicima će biti ponuđena i potpuna prekvalifikacija, kao što je obuka za kuvare, konobare, radnike na građevini. Uglavnom za poslove koji se traže na birou.

strana 1 od 418 idi na stranu