Dragin: Srbija bez GMO proizvoda

Beograd -- U Srbiji, dok sam ja na ovom mestu, neće biti dozvoljeni proizvodnja i uvoz genetski modifikovane (GMO) hrane i semena, tvrdi ministar poljoprivrede Saša Dragin

Izvor: Press
Podeli

On ističe i da Evropa od nas traži samo da oformimo telo koje će kontrolisati da li na tržištu ima tih proizvoda.

Sa problemom GMO hrane ne suočava se samo Srbija, s obzirom na to da se i EU već godinama opire nastojanjima Amerike da GMO proizvode progura na evropsko tržište.

U SAD je inače ogroman procenat obradivog zemljišta zasejan GMO proizvodima (kod soje 90 odsto), dok veliki broj evropskih stručnjaka smatra da je upotreba GMO hrane izrazito štetna.

Bivši istaknuti član SPS-a Milorad Vučelić, koji s e godinama bori protiv GMO hrane, navodi da su ovom vrstom proizvoda preplavljeni Argentina, Irak, afričke zemlje... "Genetski modifikovano seme, kada se poseje, daje plod iz kojeg seme više nema reproduktivnu moć. To znači da, kada se poseje soja ili pšenica, i rodi, ona sledeće godine ne može da posluži kao usev. To je pravi ropski lanac, uništavanje planete", objašnjava Vučelić, i tvrdi da je korišćenje GMO kao kad se osiromašeni uranijum stavlja u zemlju.

U Srbiji su zabunu izazvale izjave potpredsednika Vlade Božidara Đelića, koji je 6. decembra prošle godine u Briselu, posle sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Dačijanom Ćološom, rekao da je EU tražila da izmenimo i dopunimo zakone o rakiji i genetski modifikovanim organizmima, i da su ta dva pitanja rešena.

"Evropskog komesara za poljoprivredu obavestio sam o napretku u sektoru poljoprivrede, odnosno da su dva pitanja koja su bila postavljena u upitniku EU rešena, a to je da ćemo izmeniti Zakon o rakiji i bolje zakonsko regulisanje genetski modifikovanih organizama", rekao je tada Đelić.

On je, međutim, sada istakao da Srbija teži Evropi, ali da nikada neće prihvatiti ono što može da šteti zdravlju naših građana.

"Evropska komisija je iznela zamerke na naše zakone o rakiji i GMO. Srbija je zemlja koja hoće da uđe u EU i samim tim mora da poštuje zakone koji uređuju oblast GMO. Ono što, ipak, nikada nećemo da uradimo jeste da uradimo bilo šta što bi nanelo štetu građanima. Za sve ostale informacije obratite se Ministarstvu poljoprivrede", rekao je Đelić.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin navodi, međutim, da je Evropa od Srbije tražila samo da oformi telo koje će kontrolisati da li na tržištu ima genetski modifikovane hrane.

"Ministarstvo poljoprivrede ima restriktivnu politiku kada je u pitanju GMO, i iz tog razloga su zabranjeni uvoz, proizvodnja i konzumiranje genetski modifikovane hrane. Ni u jednom trenutku EU nije tražila da Srbija dozvoli genetski modifikovanu hranu, jer to nije dozvoljeno ni u jednoj zemlji EU. Jedino što se traži od nas jeste da oformimo stručno telo koje će ispitivati proizvode koji bi mogli da sadrže takve sastojke", tvrdi Dragin.

On odgovorno tvrdi "da ni u jednoj zemlji EU korišćenje GMO proizvoda nije dozvoljeno, pa neće biti ni u Srbiji, niti se to od nas traži. Oni koji imaju nameru to da uvoze, neka nađu nekog drugog ministra poljoprivrede".

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da bi Srbija mnogo izgubila ako bi dozvolila proizvodnju GMO, jer svega 10 odsto stanovnika u Evropi koristi GMO. "Postoje mnogobrojne studije koje potvrđuju da takva hrana izaziva alergološka i toksikološka oboljenja, slabi imunitet, oštećuje bubrege i jetru, pa čak izaziva i najopasnija oboljenja", rekao je Ševarlić.

Bivši republički veterinarski inspektor Miroslav Stojišić takođe kaže da konzumiranje GMO dovodi do raznih vrsta anomalija. "GMO će štetno delovati na gene, što će se prvo videti kroz anomalije kod dece. Postepeno, što se više bude unosio, sve više će se ispoljavati njegove posledice", naveo je Stojšić.

strana 1 od 418 idi na stranu