Za poštanske sandučiće 10 mil. evra

Do 2015. svi poštanski sandučići moraće da budu identični. Troškove zamene, od oko 10 miliona evra u ukupnom iznosu, snosiće građani.

Srbija

Izvor: Press

Utorak, 04.01.2011.

00:13

Default images

Vlasnici stanova i kuća moraće da zamene svoje poštanske sandučiće jer je predviđeno usaglašavanje njihovog izgleda sa zahtevima EU. Procenjuje se da starih sandučića ima oko milion.

Na sajtu Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) piše da su doneti „tehnički uslovi za kućne sandučiće kojima se prvi put definišu njihove dimenzije i izgled".

Kako je objašnjeno, novim tehničkim uslovima predviđeno je da se vlasnicima starih kućišta ostavi rok od pet godina da ih zamene, dok su investitori novogradnje obavezni da od 1. januara postavljaju nove sandučiće. Dragan Đorđević, predsednik Saveta RAPUS-a, kaže da je standardizacija poštanskih sandučića bila neophodna da bi pošiljke bile uručene na propisan način. "U pitanju su evropski standardi, kojima su jasno propisani dimenzije sandučića i način na koji se postavljaju. Ti standardi se pominju i u upitniku koji Srbija treba da ispuni da bi postala članica EU", ističe Đorđević.

On napominje da su se naši građani često žalili da im ne stižu pošiljke upućene na njihovu adresu, a da su glavni krivci za to poštanski ormarići. "Naši kontrolori su konstatovali da je razlog što pošiljke ne stižu nepostojanje ormarića ili njihova neispravnost. Kada svi budu imali standardizovane ormariće, to se neće dešavati", kaže Đorđević.

Đorđević navodi da će troškove zamene snositi građani, i u tome ne vidi ništa loše jer će, kako kaže, to koštati najviše 1.000 dinara. "Ako se budu radili serijski poštanski sandučići, a najverovatnije da će biti tako, troškovi zamene biće između 500 i 1.000 dinara", smatra predsednik RAPUS-a.

Pošta Srbije ne namerava putem javnog tendera da nabavi građanima nove sandučiće, ali ne isključuje mogućnost sankcija za one koji ne budu poštovali pravila.

"Pošta Srbije neće pokretati tendere, već će na terenu pokušati da sve potencijalne proizvođače upozna sa novim tehničkim uslovima. Zakon o poštanskim uslugama je predvideo kazne za one koji nemaju postavljen sandučić", objasnili su toj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: