Šta će nam sve "lepo" doneti 2011.

Praznična groznica neće dugo držati građane Srbije. I pre nego što svare novogodišnju trpezu, životni troškovi će nastaviti rast.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 31.12.2010.

00:15

Default images

Već od januara poskupljuju cigare, prevoz u Beogradu, južno voće, a koji dan kasnije i kafa...

Istovremeno ćemo slušati da je neophodna i nova tarifa veća za 13,7 odsto za struju, a hoće li i kada startovati, odlučiće političari.

A od višemesečnih pregovara o odmrzavanju plata i penzija, u januaru će stići „mršava“ dva odsto. Jedino pojeftinjenje koje je izvesno je - na račune za mobilne telefone. Svi građani koji su u 2010. postali suvlasnici NIS-a, tokom 2011. treba da dobiju i po „parče“ Telekoma, Aerodroma „Nikola Tesla“ i Akcionarskog fonda. JANUAR - Penzioneri će dočekati prvo povećanje, ali svega dva odsto. Za isti procenat će porasti i plate u javnom sektoru. S druge strane, u januaru startuju nove cene cigareta, 20 odsto skuplji gradski prevoz u Beogradu, ali i korigovanje cenovnika naftnih derivata.

Kako kreće slobodan uvoz, ali i slobodno formiranje cene, šanse za pojeftinjenje i poskupljenje su skoro podjednake. Izvesni su jeftiniji impulsi u mobilnoj telefoniji, jer se ukida krizni porez. Za januar su najavljene i besplatne akcije Akcionarskog fonda i po jedna akcija Aerodroma „Nikola Tesla“.

FEBRUAR - Čitava godina će definitivno biti u znaku prodaje dela Telekoma Srbije, a baš do 21. februara stizaće poslednje ponude za ovo preduzeće. Kafa je na svetskim berzama poslednjih meseci dostigla višegodišnji maksimum, pa su i naši proizvođači primorani na poskupljenje - od šest do deset odsto.

MART - Putari obećavaju da je ovo mesec u kom će vozači proći tek završenim severnim krakom Koridora 10. Istovremeno i mlekari najavljuju da će se tada stabilizovati tržište mleka. Ministarka finansija Diana Dragutinović do kraja marta očekuje da na snagu stupi novi Zakon o porezu na imovinu. Građanima on donosi veći porez na nepokretnosti do 60 odsto.

APRIL - Penzioneri i zaposleni u javnom sektoru jedva će dočekati april i drugo usklađivanje njihovih primanja. Penzije će biti veće za 2,95 odsto. Kako se o ceni struje najviše priča krajem grejne sezone, ovo je trenutak kada bi, ukoliko se postigne politički dogovor, ona mogla da se poveća. A korisnici mobilnih telefona moći će da prenose svoj broj kod bilo kog operatera. Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru počeće da radi u punom kapacitetu.
MAJ - Proleće je vreme u kome ministarka Jasna Matić očekuje da će stići novac od prodaje Telekoma, pod uslovom da sve bude teklo glatko. To je mesec u kom će novčanike „drmati“ cene tek pristiglog povrća. JUN - Inflacija će tokom prvih meseci rasti, u najgorem slučaju, do 14 odsto, ali Narodna banka Srbije za ostatak godine najavljuje oštru borbu kako bi je vratila na zacrtan okvir - 4,5 odsto.

JUL - Broj turističkih agencija mogao bi da se prepolovi zbog „produžetka“ ekonomske krize. Skupe polise osiguranja, koje će morati da imaju kako bi produžili licencu, biće velika prepreka.

AVGUST - Cene kvadrata poslednje dve godine su varirale, a posrednici u prodaji nekretnina, konačnu stabilizaciju tržišta očekuju u drugoj polovini godine.

SEPTEMBAR - Svi građani koji imaju pravo na besplatne akcije, ove godine treba da dobiju i pripadajući deo „Telekoma“. Nadležni su najavili da će se to desiti krajem drugog ili trećeg kvartala.

OKTOBAR - Pred sam početak nove grejne sezone, građani bi mogli da dobiju i nove, veće račune. Ukoliko se u međuvremenu povećaju cene mazuta i gasa, novi cenovnici su neminovni. Penzionere ovog meseca čeka treće povećanje penzija.

NOVEMBAR - Sa traka kragujevačke fabrike „Fijat automobili Srbije“ treba da krene nova „fijat idea“.

DECEMBAR - Prva deonica autoputa koji će spojiti Beograd i južni Jadran treba da se završi do kraja godine. To je deo od Uba do Lajkovca.

Moraćemo da stegnemo zube i stisnemo kaiš

U Srbiji će život u narednoj godini, za većinu građana, ali i za same predstavnike države, definitivno, biti vrlo težak. Uprkos pozivima na optimizam i nadu u „bolje sutra“, budžet za narednu godinu i procene o kretanju osnovnih makroekonomskih pokazatelja govore da ćemo i u 2011. godini morati da stisnemo zube i stegnemo kaiš.
U 2011. godini državna potrošnja na nivou Srbije može biti najviše 42,75 odsto BDP, što je za dva odsto manje nego ove godine. Da bi se to postiglo, država je, kroz budžet, pre svega fiksirala na dva odsto procenat do kog se mogu povećati dugo zamrznute plate i penzije.

Štednja će se osetiti i kroz odobrenje subvencija, a koje će u narednoj godini biti nominalno iste kao i ove godine. Država planira i znatno smanjenje troškova za programe podrške kreditnoj aktivnosti, i to postepenim isključivanjem gotovinskih kredita iz programa i snižavanjem stope subvencionisanih kredita za održavanje likvidnosti.

Državna kasa naredne godine će, nažalost, biti vrlo štedljiva i kada su u pitanju kapitalne investicije. Iz domaćih sredstava za kapitalne investicije biće izdvojeno najviše 27 milijardi dinara, s tim što prednost imaju veliki infrastrukturni projekti.

Država planira i da pokrije najveći deo ukupnih potreba za finansiranje konsolidovanog sektora države u narednoj godini, a za koji je potrebno 223 milijardi dinara sredstvima od privatizacije Telekoma, zajmovima domaćih banaka i spoljnim izvorima, a pre svega sredstvima Svetske banke. Predviđeno je da bruto iznos javnog duga na kraju 2011. godine bude 41 odsto BDP.

Evro će jačati, potom padati i stagnirati

Prema očekivanjima ekonomista naredne godine kurs će se kretati u skladu sa kretanjem inflacije i prilivom deviza iz inostranstva. To bi značilo da bi u prva tri meseca, evro jačao, a zatim, od proleća stagnirao ili padao, pre svega zbog prodaje Telekoma.
Prema rečima guvernera NBS Dejana Šoškića, kurs će određivati na osnovu ponude i tražnje, na međubankarskom deviznom tržištu, a važiće i dalje režim rukovođenog plivajućeg kursa.

U ovoj godini, evro je u odnosu na dinar ojačao za oko osam odsto. Početkom godine je iznosio 95,98 dinara, a maksimalna vrednsot koju je dostizao u poslednje vreme bila je 107,68 dinara. Kraj godine, završiće između 105 i 106 dinara, a u 2011. može preći i 115 dinara.

"Narodna banka Srbije, sudeći prema najavama u vođenju monetarne politike, koja će biti strogo restriktivna opredelila se i za politiku jakog dinara", kaže ekonomista Goran Nikolić i dodaje da je sigurno da će u 2011. godini, kurs pratiti inflaciju. Uz to nam dolaze devize od prodaje Telekoma, od Fijata 700 miliona evra i oko milijardu drugih investicija.

Povoljnije kamate samo za stambene kredite

Građani i preduzeća, koji nameravaju da se u sledećoj godini zadužuju ne mogu se nadati povoljnijim kamatnim stopama, osim ako se odluče za stambene zajmove. Ali, i banke vrlo stidljivo najavljuju nešto niže kamate na stambene pozajmice, jer ne znaju u kom pravcu će krenuti euribor, kamata od koje zavisi cena ovog kredita.
Do sada je prema podacima Kreditnog biroa, odobreno više od 270 milijardi dinara stambenih kredita i to su zajmovi koji su bili najtraženiji u ovoj godini i zauzimaju više od polovine ukupne zaduženosti stanovništva.

"Tokom ove godine, građani su se za 29 odsto više zadužili nego lane, ali je poslednjih meseci primetno stagniranje kreditne aktivnosti banaka i tako će biti najverovatnije i početkom sledeće godine", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

On dodaje da "ukoliko se nastavi sa restriktivnom monetarnom politikom, odnosno ako se bude podizala referentna kamata od koje zavisi cena dinarskih kredita i ukoliko se centralna banka odluči da iskoristi obaveznu rezervu kao mehanizam u odbrani od inflacije, neminovno je povećanje kamata".

Neke banke očekuju podizanje kamata i zbog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i ukidanje dinarskih kredita sa fiksnom kamatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: