Afera satelit "pojela" 15 obdaništa

Beograd -- Zbog ugovora potpisanog u hotelskoj sobi u Parizu, Vlada Srbije iz budžeta platiće 27 miliona evra Izraelcima za zakup satelita koji nikada nije koristila.

Izvor: Blic
Podeli

Ttim novcem moglo je da se subvencioniše otvaranje 5.000 novih radnih mesta, 25 narodnih kuhinja ili 15 obdaništa.

Ugovor, na osnovu kojeg po presudi arbitražnog suda u Londonu Izraelci potražuju novac, potpisao je pre pet godina tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić.

Iako je reč o ogromnoj sumi novca, sve do maja ove godine ovaj slučaj nije bio predmet tužilaštva. Tek u maju tužilaštvo je protiv Davinića pokrenulo postupak pod pritiskom javnosti.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, i Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva, odbili su da odgovore na pitanje dokle je stigao slučaj uz izgovor da nisu baš najbolje s tim upoznati (Homen), ili da su u inostranstvu (Zorić).

Vladimir Đorđević, šef kabineta državnog tužioca, rekao je da Toma Kilibarda, tužilac u čijim rukama je ovaj predmet juče nije bio u mogućnosti da odgovara na pitanja, ali da će to učiniti danas.

Tako ostaje nejasno šta je sve tužilaštvo preduzelo na slučaju, kao i da li će osim Davinića još neko biti procesuiran - Svetozar Marović, tadašnji predsednik SCG koji je učestvovao u pregovorima za zakup satelita, preko kojeg je Srbija navodno trebalo da kontroliše teritoriju Kosova.

Ali sudeći prema ranije datoj izjavi Zorića da je ugovor zaključen protivno Uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Pravne uprave i Uprave za budžet i finansije tog Ministarstva, kao i bez saglasnosti Direkcije za imovinu, pretpostavka je da će se tužilaštvo zaustaviti na Daviniću.

Objašnjavajući zašto je potpisao ugovor sa izraelskom firmom ”Imidžset”, Davinić je tokom sudskog spora tvrdio da ugovor nije validan jer je, iako ga je potpisao, na njemu “dopisao” da ne važi bez saglasnosti savezne vlade. Arbitražni sud utvrdio je upravo suprotno, da je ugovor validan.

Pred tim sudom Srbija je pokušala da se odbrani tvrdnjom da su pregovore o kupovini satelita i zatim zaključenje ugovora o kupovini u Parizu 4. juna 2005. Davinić i Marović sproveli bez ovlašćenja i suprotno propisanoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 406 idi na stranu