UPS: Konobarice nisu izbacivači

Promet u ugostiteljskim i turističkim objektima drastično je opao od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, kažu u UPS-u.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

14:19

Default images

Posledica primene zakona je i to što konobarice ostaju bez posla jer ne mogu da izađu na kraj sa ratobornim gostima, pa vlasnici na njihovim mestima zapošljavaju muškarce.

Udruženje poslodavaca Srbije saopštilo je da je na osnovu precizno vođene statistike od 11. novembra do 20. decembra ove godine, u 436 lokala u sedam gradova u Srbiji, uočen drastičan pad prometa u ugostiteljskim i turističkim objektima, a ukoliko se takav trend nastavi moguće je i zatvaranje tih objekata.

Zbog pada prometa u ovim objektima dolazi do smanjenja prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV), stvaranja viška radne snage i potrebe za smanjenjem broja zaposlenih, tako da će se smanjiti i prihodi od poreza i doprinosa na zarade, kao i prihodi od poreza na dobit. Udruženje poslodavaca, takođe, smatra da je neumesno da sve oznake za zabranu pušenja moraju biti na nalepnici A4 formata, jer to narušava izgled lokala, a takođe su suvišne i oznake na stolovima, koje nezadovoljni gosti često namerno uklanjaju i nose sa sobom, pa se ugostitelji suočavaju sa dodatnim troškom, jer dnevno nestaje sedam do osam oznaka sa stolova.

Ove primedbe ugostitelja upućene su ministru zdravlja Tomici Milosavljević, čije je ministarstvo iniciralo Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, sa molbom da se razmotre pojedine zakonske odredbe, čije bi bolje definisanje moglo da pomogne da se prevaziđe trenutno stanje.

U saopštenju udruženja je navedeno da ugostitelji i hotelijeri nisu protiv ovog zakona i smatraju da i Srbija mora postati deo civilizovanog sveta, ali je u ovom slučaju reč o očuvanju radnih mesta i prihodima budžeta Srbije.

Time što je zabranjeno pušenje neće se značajno smanjiti broj pušača, a hiljade ljudi u Srbiji ostaće bez posla, smatra Udruženje.

Zbog toga ugostitelji poručuju da se ovaj zakon može prilagoditi i ugostiteljima i pušačima i nepušačima, u onoj meri u kojoj bi to obezbedilo održanje nivoa privredne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu - jednoj od dve vodeće grane u Nacionalnoj strategiji razvoja, istaknuto je u saopštenju.

Ograničenje radnog vremena - novi problem

U Beogradu se pojavio i dodatni problem zbog ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i gašenja muzike posle 22 sata u stambenim objektima.
Beograd, kao i drugi gradovi, nema dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora u koji bi mogli da se smeste ugostiteljski objekti, tako da je više od 80 odsto ovih lokala smešteno u stambenim zgradama.

Ovakvom odlukom ugroziće se sve ono na čemu je Turistička organizacija Beograda, zajedno sa ugostiteljima radila godinama - da se Beograd promoviše kao atraktivna turistička destinacija za strane turiste, koja ima bogat noćni život.

Od 2001. godine milioni evra ulagani su u takvu promociju Beograda, a onda se donosi odluka suprotna ciljevima u Nacionalnoj strategiji razvoja i poništava prethodni rad i uloženi novac, bez konsultacija sa vlasnicima i zakupcima lokala koji su u njih uložili znatna sredstva.

Takva odluka u 2010. godini, kada je zabeležen pad poseta domaćih gostiju u turizmu i ugostiteljstvu u odnosu na 2008. za 30 odsto, pogubna je po likvidnost ugostitelja i hotelijera i radna mesta u turističko-ugostiteljskoj privredi Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: