Dulić: Nerealna gradnja nuklearke

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić ocenio da je učešće Srbije u izgradnji nuklearke Belene u ovom trenutku nerealno.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.12.2010.

17:35

Default images

Dulić je kazao da je mnogo više rasprave o tome bilo u medijima nego što je bilo na nivou vlade.

On kaže i da Srbija ne treba da razmišlja o izgradnji nuklearki, dok se god ne iskorisi sve resurse obnovljivih izvora energije.

"Srbija treba da razmišlja da nadoknadi energetski deficit iz obnovljivih izvora energije, jer ima ogromne potencijale u oblasti biomase i hidropotencijala", kazao je Dulić.

Podsećajući da do 2015. godine, Srbija ima moratorijum na bilo kakvo učešće u izgradnji nukleralnih postrojenja, Dulić je kazao da Srbija ima problem i u nedostatku stručnih kadrova. "Zato mislim da je prerano otvoreno to pitanje", kazao je Dulić.

On je dodao da će ministartsvo biti protiv korišćenje nuklearne energije na teritoriji Srbije sve dok se ne iskoriste svi potencijali obnovljivih izvora energije.

Podsetimo, ministar energetike Petar Škundrić ranije je nekoliko puta izjavio da je Srbija zainteresovana za učešće u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, te da čeka da im Bugarska dostavi studiju izgradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: