FBI kontroliše Dragina zbog HP-a?

Američki FBI detaljno kontroliše ugovor koji je srpsko ministarstvo poljoprivrede zaključilo s kompjuterskim džinom „Hjulit Pakardom".

Srbija

Izvor: Press

Utorak, 21.12.2010.

00:12

Default images

Nepravilnosti u ovom ugovoru prošle nedelje otkrila je i Državna revizorska institucija koja je u četvrtak objavila da je „Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zakon o budžetu jer je ugovor sa HP-om čak za 115 miliona dinara veći nego što je odobreno tim zakonom".

Američke istražitelje, ipak, ne zanima srpski budžet, već afera podmićivanja lokalnih vlasti. Zato se nezvanično može čuti da je ugovor od 3,5 miliona evra o uvođenju informacionog sistema za implementaciju ruralne i agrarne politike samo jedan od onih koji se ispituju u Srbiji. FBI je istragu proširio iz Nemačke i Rusije na Srbiju, Austriju i Holandiju, zbog optužbi da su zaposleni HP-a „davali mito i druge nezakonite isplate" vladinim službama, državnim zvaničnicima, privatnim licima i firmama u tim zemljama kako bi obezbedili ugovor o isporuci svog kompjuterskog sistema.

Predstavnici HP-a u Srbiji nisu smeli da govore o ovim optužbama, pa je Press stupio u kontakt s centralom u Londonu. Za manje od sata stigao nam je zvaničan odgovor Pola Delara, portparola za korporativne komunikacije HP-a za Evropu.

"Razumem da ste nas kontaktirali u vezi sa detaljima ovog slučaja (pitali smo za ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, prim. aut). I možemo samo da potvrdimo da HP u potpunosti sarađuje sa nadležnim institucijama i istražnim organima na svim tržištima. Istraga je inicirana svojevremenom saradnjom između HP-a i javnog tužioca Ruske Federacije, koja je sada proširena", bilo je sve što je napisao Delara.

U Ministarstvu poljoprivrede su podvukli da odgovorno tvrde da nijedan zaposleni tog ministarstva nije bio kontaktiran od strane firme HP kako bi se vršile bilo kakve nezakonite radnje. "Niko od nadležnih istražnih institucija nije stupio u kontakt sa zaposlenima u ministarstvu, a ne očekujemo da će se to desiti, jer nema razloga za tako nešto", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Na pitanje kako su za posao uvođenja informacionog sistema izabrali baš HP, protiv kog se vodi istraga za podmićivanje vlasti u nekoliko država, oni odgovaraju da ih ne zanima koja će kompanija da radi određeni posao.

"Srbija je jedina zemlja koja se u ranoj fazi priprema za pretpristupne fondove EU odlučila da uvodi taj sistem. Ministarstvo ne zanima koja će kompanija da radi određeni posao, te je u skladu sa zakonskim propisima izvršila nabavku integrisanog softverskog rešenja", objašnjavaju u tom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: