Đelić protiv većeg PDV-a, ali odan

Ministar za nauku Božidar Đelić kaže da je protiv povećanja poreza na dodatu vrednost na kompjutere, ali da kao član vlade nije mogao da glasa protiv te odluke.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.12.2010.

15:06

Default images

“Ne mogu da glasam protiv odluka ove vlade inače ne bi trebalo da budem u ovoj vladi ali uzdržavanjem od glasanja izrazio sam protest zbog povećanja PDV-a na računare”, objašnjava Đelić.

Đelić, koji je i vicepremijer, navodi da je svojom uzdržanošću izrazio negodovanje zbog takve odluke, koja je, kako dodaje, bila neminovan potez ministarstva finansija.

On je izrazio nadu da će uskoro porez na dodatu vrednost na kompjutere biti smanjen.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da povećanje poreza na računare od 10 odsto pokazuje nedovoljno razumevanje značaja sektora informaciono-komunikacionih tehnologija za unapređenje konkurentnosti privrede, kvaliteta života ljudi i rada javnih službi.

"Sektor (telekomunikacija) ponovo je stradao dodatnim poreskim opterećenjem. To pokazuje nerazumevanje značaja informacionih i komunikacionih tehnologija koje imaju i za unapređenje konkurentnosti privrede i za unapređenje života građana, rada administracije",
rekla je ona u Vladi Srbije.

Prema njenim rečima, povećanje PDV-a na kompjutere dodatno će otežati građanima njihovu nabavku. Matićeva je istakla da dodatno poskupljenje neće imati dobre posledice za građane kojima je i do sada bio problem da nabave novu računarsku opremu, ali i za privredu.

"Preduzeća koja žele da budu konkurentna i koja žele da izvoze, što je za Srbiju apsolutno neophodno, moraju da imaju odgovarajuću informacionu i komunikacionu opremu da bi bili kredibilni partneri sa saradnicima u inostranstvu", istakla je Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: