Srbija mora da koristi šanse

Beograd -- Mali broj organizacija i pojedinaca u Srbiji upoznat je sa mogućnostima i načinom korišćenja Evropskih fondova koji su otvoreni za našu zemlju.

Izvor: B92
Podeli

Srbiju očekuje još čitava milijarda evra za projekte u narednom periodu, ali su rezultati do sada bili prilično slabi u odnosu na kvalitet postignutih rezultata, kao i procenat iskorišćenosti sredstava koja su nam na raspolaganju.

Postoje velika sredstva Evropske unije koja su neadekvatno iskorišćena i slab je kvalitet dosadašnjih rezultata jer građani Srbije nemaju prave informacije kako da apliciraju za ta sredstva, niti adekvatanu edukaciju kako da uspešno implementiraju projekte i ostvare kvalitetne i održive rezultate“, izjavio je Boško Nektarijević, izvršni direktor Balkanske Bezbednosne Mreže.

BSN, koji je do sada obučio preko dve hiljade lidera reformi iz regiona, planira slične obuke najmanje jednom mesečno u Srbiji i zemljama Balkana kako bi se maksimalno iskoristili raspoloživi fondovi i unapredio kvalitet dosadašnjih rezultrata. Ako želite da se prijavite obratite se na www.balkansecuritynetwork.org

Od 11. decembra u na Institutu za Evropske Studije u Briselu održava se obuka za profesionalce za razvoj projekata koje finansira Evropska unija. Pored mnogobrojnih zainteresovanih polaznika programa iz nevladinog sektora iz Srbije i regiona, doći će i vodeći eksperti iz lobističkih firmi EU, Univerziteta, medija, državnih institucija i privrede.

Cilj obuke je pružanje informacija o dostupnosti sredstava iz fondova Evropske unije i razvoj najsavremenijih znanja i veština neophodnih za uspešno sprovođenje reformi. Obuku organizuje Balkanska Bezbednosna Mreža, a predavači su eminentni stručnjaci i vodeći eksperti iz ove oblasti u EU.

Boško Nektarijević navodi da je obuka koju BSN organizuje pokušaj prevazilaženja trenutne situacije i loših praksi i dodaje da je u interesu građana i države Srbije da tim sredstvima razvijamo sopstvene kapacitete na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Obuka koju organizujemo veoma je korisna pri apliciranju za sredstva koja Evropska unija usmerava u različite projekte. Lideri reformi u Srbiji iz svih sektora imaju priliku da unaprede kvalitet projekata i rezultata i da uspostave saradnju sa vodećim stručnjacima koji mogu da pruže mnogo korisnih saveta o apliciranju i rukovođenju projektima po EU standardima“, kaže on i dodaje da će uspešnim polaznicima biti uručeni i prestižni sertifikati.

Vesti

strana 1 od 9297 idi na stranu