Za koga su jeftini jeftini stanovi?

Posle tri meseca rušenja, na mestu kasarne Stepa Stepanović na Voždovcu sutra počinje izgradnja stanova čija će cena kvadrata biti oko 1.300 evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

18:53

Default images

Dobijanjem građevinske dozvole stekli su se svi uslovi da počne izgradnja prvih 1.450 stanova na lokaciji kasarne Stepa Stepanović na Voždpovcu.

Rušenje i priprema su završeni, sada na red dolazi građenje. Država je odabrala i prve izvođače radova, a među njima su i pojedine firme za čije se vlasnike vezuju mnoge afere.

Iako je bilo najavljeno da će ovi stanovi biti pristupačni prosečnoj srpskoj porodici, njihova konačna cena uz bankarski kredit ne čini ih mnogo povoljnijim od ostalih stanova na tržištu. Za stan od 50 kvadrata uz učešće od pet posto rata bi bila više od 300 evra. Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, smatra da su krediti skupi ne samo zbog cene kvadrata nego i zbog bankarskih troškova.

Naš plan jeste da prosečna porodica u budućnosti dođe do svog kvadrata. Možda ne na ovoj lokaciji, možda na nekoj drugoj. Tačno je da kad pogledamo prosek plata sa 700 evra što su dva prosečna prihoda, vi možete da dobijete i kredit za stan i da živite od svoje plate“, dodaje on.

Za projekat koji je ministar Dulić stavio među najviše prioritete svog ministarstva odabrani su i prvi izvođači - uglavnom dobro poznati srpskoj javnosti. Tako će državne stanove graditi firma Gemaks čiji je vlasnik Đorđo Antelj bio u pritvoru zbog umešanosti u aferu stečajna mafija.

Firma Montera Dragana Kopčalića koji ima krivičnu prijavu za utaju poreza u prethodnih 12 meseci čak 161 dan bila je u blokadi. Angažovana je i firma Deneza M čijeg je kapitala vlasnik Ladinvest koji je u vlasništvu Laderne, firme Milana Beka.

Upravo posle gostovanja Milana Beka na B92 predsednik Tadić je najbogatije biznismene pozvao da razmisle na koji će način državi i građanima da vrate deo bogatstva, pa smo ministra pitali, zbog čega je onda država baš Milan Beku dala novi posao.
Kako izgleda javni poziv ili tender u kojem kažemo da ne smeju da učestvuju tajkuni? U kom to zakonu piše? Da napravimo selekciju - tajkuni mogu, odnosno ne mogu, ostali mogu? I ko su uopšte tajkuni? I kako da razdvojimo vlasnike firmi na one koji su po volji za nekoga na one koji nisu po volji?, pita Dulić.

Sa druge strane, u Građevinskoj direkciji navode da će pre ili kasnije svaka kompanija dobiti svoju šansu. Direkcija iza sebe ima velike projekte, osim stanogradnje tu je i rekonstrukcija graničnih prelaza, sanacija klizišta. Dakle, možemo da procenimo koje firme vojim kapacitetima, brojem zaposlenih, prethodnim radovima, mogu da utrade taj posao“.

Svi kupci koji u decembru budu potpisali ugovor o kupoprodaji imaće rok do 30. marta naredne godine za realizaciju kredita, a prvi stanovi trebalo bi da budu useljivi do proleća 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: