Ambasador, penzioner, milioner!

Beograd -- Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević prima platu od 5.146 dolara, ali dobija i penziju od UN. Kao njihov bivši saradnik dobio je najmanje 200.000 evra.

Izvor: Press
Podeli

Ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku Feodor Starčević (68) još jedan je na spisku državnih funkcionera koji kao penzioner od države dobija i platu.

Starčević kao diplomata ima platu u Ministarstvu spoljnih poslova od 5.146 dolara, dok istovremeno ima i penziju upravo od UN. Kao dugogodišnji saradnik Ujedinjenih nacija, Starčević je svoju penziju uzeo odjednom, od koje je kupio stan u Beogradu.

Ko je Feodor Starčević?

Rođen je u Splitu, diplomata je od 27. godine. Većinu staža proveo je na raznim pozicijama u UN, poslednji put u Indiji, da bi se penzionisao 2004. godine. Međutim, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić prvo ga je postavio na čelo Generalne direkcije za multilateralu MSP, da bi ga Vlada Srbije u januaru 2009. godine izabrala za ambasadora Srbije u UN.

Starčević je potvrdio da je penzioner, ali da kao ambasador Srbije u UN prima platu od oko 5.000 dolara.

Kad steknete uslove za odlazak u penziju u Ujedinjenim nacijama, imate mogućnost da primate penziju ili da uzmete penzioni iznos u celini. Ja sam uzeo ceo penzioni iznos i od toga kupio stan u Beogradu. A koliko sam podigao novca nije stvar Pressa“, rekao je Starčević.

MSP: Penzija privatna stvar

Ukoliko je ambasador Starčević penzijom od UN kupio stan u Beograd, onda ta suma nije manja od 200.000 evra. Jer nije realno da bi neko njegovog ugleda kupio stan manji od 100 kvadrata i to na dobroj lokaciji u prestonici.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da ambasador Starčević prima platu od 5.146 dolara u skladu sa pravilnicima i da ne poseduju podatke o njegovoj penziji, jer je to „privatni podatak".

„Privatni je podatak i mi ne znamo koliku penziju prima u UN, ako je uopšte prima. On uživa veliki ugled među kolegama kao vrsni stručnjak za sistem UN, što je bio jedan od glavnih motiva prilikom njegovog angažovanja“, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ljajić: Ukinuti dupla primanja

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić priznaje da se ne radi na promeni zakona kojim bi se regulisala primanja državnih funkcionera koji su u penziji. „Naravno da se kao i pre nekoliko meseci zalažem da se prema funkcionerima koji su u penziji primeni „hrvatski model" propisa - da dok je neko na funkciji mora da se opredeli da li će za to vreme primati penziju ili platu. To treba uvesti kada se bude pravila suštinska promena penzionog sistema“, kaže Ljajić.

To što ambasador Starčević radi kao ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, a od iste institucije ima i penziju otvara i pitanje sukoba interesa. Međutim, predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da nema kršenja zakona.

„Bio bi sukob interesa da je ambasador Starčević od naše države uzeo penziju ili da je naša država dala UN novac da njemu isplati penziju, a da sada prima platu iz državnog budžeta. Nije sukob interesa ni što je nekad radio za UN, a sada je angažovan da zastupa naše interese pri UN. Kurt Valdhajm je posle funkcije generalnog sekretara UN postao predsednik Austrije“, navodi Starčević.

Zaboravili na dupla primanja

Iako je Vlada Srbije pre četiri meseca najavila ukidanje prakse duplih primanja posle serije tekstova u Pressu, ništa od toga. Ukidanje duplih zarada podržali su premijer Mirko Cvetkovića, Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Rasim Ljajić...

„Podigla se prašina kada je Press otkrio brojne primere da poslanici, ambasadori i drugi funkcioneri primaju i penziju i platu. Tada su se svi založili da se prekine praksa duplih primanja, ali na tome je ostalo. To više niko i ne pominje“, kaže izvor iz Vlade.

Vesti

strana 1 od 9224 idi na stranu