Protestuju stanari u zadužbinama

Korisnici stanova u stambenim zgradama zadužbina održali su danas jednočasovni protest ispred zgrade predsednika Republike u centru Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

18:34

Default images

Oni su time izrazili nezadovoljstvo usvajenjem Zakona o zadužbinama i fondacijama kojim se, kako tvrde, krše njihova ustavna prava na imovinu i njeno korištenje.

Protest je organizovalo Udruženje građana za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina, koje okuplja oko 300 porodica.

Oni navode da je Skupština Srbije 25. novembra usvojila novi zakon oglušivši se o njihovu inicijativu za izmenama dva sporna člana. Reč je o odredbama člana 44. o finansiranju zadužbina i uvođenju ekonomske stanarine, kao i člana 70. zakona koji zabranjuje otuđivanje ove imovine do donošenja zakona o restituciji.

Učesnici protesta predali su Generalnom sekretarijatu pisani zahtev u kome traže da predsednik Srbije Boris Tadić primi njihove predstavnike na razgovor ili da im odgovori na otvoreno pismo koje su mu uputili istog dana kada je Skupština usvojila Zakon o zadužbinama i fondacijama.

Članovi Udruženja su u otvorenom pismu zatražili od predsednika Tadića da zaustavi primenu novog zakona i "ne dozvoli stvaranje novih socijalnih nepravdi".

"Ukoliko predsednik Tadić ne usvoji naš zahtev, Udruženje će pred Ustavnim sudom Srbije pokrenuti inicijativu za ocenu spornih odredbi zakona", izjavila je predsednica Upravnog odbora udruženja Maja Nešić.

Ona je podsetila da se pred Ustavnim sudom već nalazi inicijativa Udruženja za ocenu ustavnosti odredbi člana 17. Zakona o stanovanju koja se odnosi na zabranu otkupa stanova u zgradama zadužbina.

Ova odredba je diskriminatorska jer dovodi u neravnopravan položaj ove korisnike stanova u odnosu na ostale građane kojima je omogućen otkup stanova po netržišnim uslovima, kazala je Nešić.

"Ako Ustavni sud ukine spornu odredbu Zakona o stanovanju, onda bi mogli da otkupimo stanove", objasnila je ona istakavši da je problem što novi Zakon o zadužbinama i fondacijama kaže da nema otkupa do donošenja zakona o restituciji.

Nešić je najavila da će korisnici stanova u stambenim zgradama zadužbina potražiti pravdu pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, ukoliko njihov problem ne bude adekvatno rešen u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: