I Naser Orić čeka srpsku penziju

Sarajevo -- Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici i nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije Naser Orić kaže da je pošteno radio u Srbiji i da smatra da ima pravo na penziju.

Izvor: Beta, Tanjug, Press
Podeli

"Obezbeđivao sam razne visoke zvaničnike srpske politike, pa i Slobodana Miloševića na Gazimestanu", rekao je Orić.

Orić, koji je trenutno penzioner Armije BiH, rekao je da ima pravo na penziju i iz Srbije i izrazio uverenje da će mu se određeni iznos isplaćivati kada se za to steknu zakonski uslovi.

"Išao sam gde god su me starešine rasporedile pa i na izvlačenje rudara iz rudnika u Kosovskoj Mitrovici. Dakle, moja penzija u Srbiji je pošteno zarađena. Nakon što sam se vratio iz Haga, u nekoliko navrata bio sam u Beogradu, gde sam obišao neke prijatelje, ali i našao advokata koji će regulisati moja prava iz penzijskog osiguranja", rekao je Orić.

U Fondu PIO kažu da će Oriću, kao i svakom drugom korisniku, penzija biti isplaćivana kada podnese zahtev. "Ne postoji nikakva zakonska mogućnost da se nekome oduzme penzija. Uopšte nije bitno šta je neko posle radio, za šta je optužen ili osuđen, pravo na penziju ne može mu se ukinuti", rečeno nam je u Fondu PIO.

On je kazao da će "kada dođe vreme da prima penziju po osnovu radnog staža u Srbiji" svaki evro od toga dati deci poginulih ratnih drugova u Srebrenici.

Orić je radio u MUP-u Srbije od 1987. godine do početka rata u BiH 1992. godine kao specijalac. Tadašnji ministar policije Radmilo Bogdanović uručio je 1990. godine Oriću kao nagradu za izuzetne zasluge pištolj s posvetom.

Bivši zapovednik Armije BiH dodao je da nije ratni zločinac i podsetio da ga je sud u Hagu oslobodio svih optužbi za zločine nad Srbima u srebreničkom kraju, za koje ga je teretilo tužilaštvo. Naser Orić je bio komandant jedinica armije BiH na teritoriji Srebrenice tokom rata u BiH. Pred sudom u Hagu Orić je optužen je za neljudsko ponašanje prema 11 civila i ubistva sedam Srba za u periodu 1992/1993. u Srebrenici. Jedinice pod njegovom komandom su optužene za napade na 50 srpskih sela i proterivanje njihovih stanovnika.

Orić je, međutim, proglašene krivim samo za to što nije preduzeo odgovarajuće korake da spreči ubistva i okrutno postupanje svojih potčinjenih prema srpskim zatvorenicima u policijskoj stanici u Srebrenici 1992-93.

Podsetimo, srpsku penziju u iznosu od 39 evra odnedavno prima i bivši predsednik Hrvatske i nekadašnjeg Predsedništva Stipe Mesić. Srbija sa ukupno 25 zemalja ima konvencije o isplati penzija. U državama bivše SFRJ ima 24.000 osoba koje primaju naše penzije. Na ove penzije svakog meseca Srbija potroši 316 miliona dinara.

strana 1 od 371 idi na stranu