Neko bi da spreči jeftine stanove?

Država nastavlja i na drugim lokacijama da gradi stanove po modelu koji se primenjuje na mestu bivše kasarne „Stepa Stepanović" u beogradskom naselju Voždovac.

Srbija

Izvor: Blic, Press

Četvrtak, 25.11.2010.

00:07

Default images

Već sledeće godine, kako Press saznaje, počeće izgradnja ovakvih stanova u Ulici doktora Ivana Ribara na Novom Beogradu.

Država će stanove da gradi i na lokacijama u drugim delovima zemlje, svuda gde za njih postoji interesovanje. Interes za ovakve stanove pokazali su građani Niša, Novog Sada, Kragujevca...

Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović kaže da je država donela odluku o gradnji jeftinih stanova i dodaje da se taj projekat, koji je počeo izgradnjom stanova na Voždovcu, odvija veoma dobro i po predviđenoj dinamici. "Predviđeno je da se jeftini stanovi grade na teritoriji cele Srbije. Sam zakon, leks specijalis, donet je u uslovima krize i bez obzira što nije osnovna delatnost države da gradi stanove, ponekad se prosto nameću i takve situacije", rekla je Damnjanović-Petrović.

Stručnjaci su od početka bili skeptični da će namera države uspeti, a blagonakloni nisu bili ni trgovci stanovima jer su prethodnih godina dobro zarađivali. U ministarstvu navode da im sada neko podmeće nogu.

"Od trenutka kada smo ušli u projekat pomoći domaćoj građevinskoj industriji pretpostavljali smo da ćemo biti meta svih onih koji su godinama jako dobro živeli prodajući stanove po nerealno visokim cenama", tvrde u ministarstvu.

Duško Bojović, vlasnik građevinskog preduzeća Napred, ne veruje da postoji neko na domaćem tržištu ko bi mogao da zaustavi gradnju jeftinih stanova, projekat iza koga stoji država. On kaže da se problem, možda, krije na nekom drugom mestu, da je organizacione prirode.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo i stambenu privredu PKS, potvrđuje da postoji namera određenih lobija da se gradnja jeftinih stanova proglasi za gušenje tržišta i privatnih firmi. On ističe da to nije tačno i da država ovim spasava građevince.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: