Beko: Boris Tadić je "jači" od mene

Beograd -- Biznismen Milan Beko kaže na poziv predsednika Srbije da se domaći biznismeni ugledaju na američke, da Srbija nije SAD a da ni on nije Bil Gejts.

Izvor: B92
Podeli

Poslednjih meseci Boris Tadić je tajkunima slao upozoravajuće poruke da je vreme da Srbiji vrate nešto od bogatstva koje su stekli poslednjih decenija.

On objašnjava da poziv Borisa Tadića tajkunima da na neki način vrate i zadrže pare u Srbiji koje zemlju napuštaju kroz investicije i povlačenje dividendi i plaćanje poreza u drugim zemljama, shvata kao upozorenje.

Beko kaže da je, kada je Tadić to prvi put rekao, to shvaćeno kao „akademski stav“, drugi put kada je ideja razrađena sa mostovima izazvala je veću pažnju, dok je treći put shvaćena kao upozorenje i biznismeni sa zebnjom čekaju sledeće korake. „Teško je ignorisati nešto što je treći put ponovljeno“, kaže Beko.

Srbija je Boris Tadić

Biznismen Milan Beko kaže da je Srbija - Boris Tadić. „On je najveći autoritet u zemlji i on je ’jači’ od mene“, rekao je Beko i dodao da će od Tadića zavisiti sudbina zemlje. On kaže da predsednik Srbije treba da stvori atmosferu da pozitivno kanališemo našu energiju i dodaje da je „istorijsko pitanje za Tadića gde će nas odvesti i kako ćemo ’pobediti’ Bugarsku i Rumuniju čiji su svi ekonomski parametri ispred naših“. Beko dodaje i da je naša zemlja u problemu jer su najbolji i najkvalitetniji mladi već otišli iz zemlje i nastavljaju da odlaze.

On je rekao da ovakav poziv, “posle krize koja je teško pogodila srpsku privredu, može da deluje kao znak jednog novog oblika” oporezivanja ekstraprofita. On kaže i da poslovna javnost ima nedoumica na šta predsednik Tadić konkretno misli, na koji način planira da reguliše to pitanje i “gde nalazi inspiraciju”.

“Pomenuo je u jednom trenutku Bila Gejtsa, davanje jedne polovine u humanitarni fond i Sjedinjene Američke Države kao mesto odakle je to poteklo, pa bi se moglo smatrati da je Amerika to mesto inspiracije i sam Bil Gejts. Koliko je Srbija Amerika, toliko smo i mi ‘Bil Gejtsovi’, kazao je Milan Beko.

“Ono što je različito u odnosu na Ameriku je činjenica da je Bila Gejtsa stvarala Amerika, dok mi ovde izgleda da se dešavamo i stvaramo uprkos sistemu”, naveo je on i dodao da je priča o postupcima Bila Gejtsa i milijardera koji su se poveli njegovim primerom priča “o statističkom promilu” bogatih u Americi.

“Dakle, ne znam da li je Amerika bila prava inspiracija. Možda je Rusija – taj čuveni gest Putina, kada je dao naliv-pero Deripaski i javno demonstrirao i odnos snaga i svoja očekivanja od Deripaske da demonstrira socijalnu odgovornost”, kazao je Beko.

On, međutim, objašnjava i da uprkos tome što je Oleg Deripaska potpisao ono što se od njega tražilo – da isplati dugovane plate radnicima, premijer Rusije Vladimir Putin “Deripaski, u ekonomskom smislu, spasio život”.

Putin je u Rusiji pretpostavio domaće poslovne ljude stranim. Rusija je rezervisana za Ruse. Ekonomska privatizacija sada energetskih resursa u Rusiji dešava se tako što je dominantno otvorena za Ruse”, rekao je Beko.

Milan Beko kaže i da je isto moguće i da je Tadiću inspiracija “Čavezov model”. “Čavez je takođe rekao da očekuje da se vrati državi, a kada se to nije desilo, počeo je da nacionalizuje”, kazao je on.

Beko kaže da inicijativa predsednika Tadića ima razlike, ali i sličnosti sa svakim od tih modela. “Inicijativa je, nažalost, ostala nerazrađena. Mi nismo videli nastavak te priče”, rekao je on.

On navodi da je, ono što bi trebalo da usledi kao nastavak, “da neko od uspešnih, bogatih ljudi iz Demokratske stranke da konkretan primer, pa da vidimo kako to treba da izgleda – koliko treba da damo, šta treba da damo, kome da se s tim u vezi obratimo”.

Milan Beko je zaključio da bi tada inicijativa svima bila jasnija i “demagogija bi u takvom trenutku bila potpuno isključena”.

Nema napretka na "leševima investitora"

Biznismen Milan Beko je potvrdio da je vlasnik lista “Večernje novosti”. On kaže da je u taj posao ušao pošto je medijski koncern Vac tražio domaćeg partnera. Međutim, Beko kasnije taj dnevnik nije prodao Vacu.

Vladanje na otomanski način

Beko naglašava i da je novi Zakon o izgradnju zaustavio razvoj Luke Beograd. "Srbija neće moći da ispravlja istorijske nepravde, kako kaže ministar Oliver Dulić, ponašajući se na otomanski način", kaže on i naglašava da "investicije traže poverenje koje dolazi iz kontinuiteta, a ne političkih odluka", kao i da investiranje ne može biti praćeno "leševima investitora".

Beko objašnjava da prelazak u ruke Vaca nije bio predivđen ugovorom. “Ugovor je predvideo da će postati kvalifikovani kupac za Novosti samo u slučaju ako dobiju saglasnost Antimonopolske komisije”, rekao je Beko.

“S tim što u jednom ugovoru, koji više ne važi, koji je bio prvi ugovor koji je regulisao naše odnose, stajalo je – ‘ne može do izbora’, upravo zbog toga što Koštunica nije bio naklonjen toj privatizaciji... Koštunica sigurno nije bio taj koga sam hteo da ljutim”, naveo je on.

Beko kaže i da je kupovina preduzeća “Luka Beograd” bila potpunosti u skladu sa zakonom. On je sve priče o nepravilnostima u tom procesu okarakterisao kao kampanju Saveta za borbu protiv korupcije.

Takođe, Beko kaže i da nije imao nikavku političku podršku za kupovinu Luke, odbacujući navode da je imao pomoć tadašnje vlasti. On kaže i da je Luka bila privatizivoana i u vlasništvu malih akcionara šest godina pre nego što je njegov fond došao u to preduzeće. "Tek kad smo mi pokazali šta možemo da uradimo i šta može da dobije i Beograd od našeg projekta, došlo je do nesporazuma", kaže on.

MIlan Beko je potvrdio da on i Miroslav Mišković imaju zajedničke poslovne aranžmane, ali negira da su za Novosti uzeli pozajmicu od Stanka Subotića Caneta, za kojim je u Srbiji raspisana poternica zbog šverca cigareta.

Biznismen Milan Beko je porekao da ima bilo kakav vlasnički udeo u investicionom fondu Salford.

Šuković: "Ako sledimo Bekove ideje, nema puta u EU"

Nastup Milana Beka pokazuje slabost institucija u Srbiji, koje nisu sprečile privatizacije Milana Beka, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković. On dodaje da očekuje da se dovrši proces u kome je podneta prijava zbog privatizacija u kojima je učestvovao Milan Beko.

Novinarka NIN-a Ruža Ćirković kaže da privatizacije u kojima je učestvovao Milan Beko pokazuju da je ključna odgovornost na državnim organima koji ne donose antikoruptivne zakone, a posle ih čak i krše. "Ključni problem Srbije su oni koje smo mi izabrali da od Srbije naprave jedno pristojno mesto u kome se niko ne može na nelegalan način niti nepristojno obogatiti. U tom pogledu moram da kažem da su Novosti i Luka Beograd dve firme na kojima možemo da vidimo kako sve može biti po zakonu a opet ništa nije uredu, kaže ona.

Šuković takođe smatra da Bekovo pozivanje na autoritet predsednika Tadića nije ispravno već da se rešavanjem svih spornih pitanja mogu baviti isključivo institucije.

Milan Beko ne treba da se brani pred Savetom za borbu protiv korupcije, koji je argumentovano utvrdio postojanje elemenata organizovanog kriminala u privatizacijama u kojima je učestvovao, nego pred institucijama koje će proces dovesti do kraja, ocenjuje za B92 Šuković i dodaje da Beko očekivano napada Savet i predsednicu Vericu Barać jer su zauzeli jasan stav o njegovim poslovima.

"On kao svoju odbranu navodi institucije koje su optužene isto kao i on. Logično je da oni koji su optuženi, kažu da nisu krivi i da su odlično radili. Neko treba, a taj koji radi snosi veliku osgovornost, jer od toga kako bude urađeno, od toga zavisi ne samo borba protiv korupcije nego i ekonomski i društveni razvoj ove zemlje“, kaže Šuković.

Šuković kaže da Bekove reči potvrđuju da su institucije u Srbiji zarobljene. "Mene je njegov nastup, a posebno ono finale, posebno obeshrabrio. On je rekao da sve radi, da sve ovde odlično funckioniše, sudovi tužilaštva. Baš sve suprotno je rekla EU. I to znači, ako sledimo njegove ideje mi nemamo put u Evropsku uniju. A plus poziva da se tu ništa ne istražuje, ništa ne dira“, rekao je Šuković.

strana 1 od 371 idi na stranu