Beko: Boris Tadić je "jači" od mene

Biznismen Milan Beko kaže na poziv predsednika Srbije da se domaći biznismeni ugledaju na američke, da Srbija nije SAD a da ni on nije Bil Gejts.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2010.

14:23

Default images

Poslednjih meseci Boris Tadić je tajkunima slao upozoravajuće poruke da je vreme da Srbiji vrate nešto od bogatstva koje su stekli poslednjih decenija.

On objašnjava da poziv Borisa Tadića tajkunima da na neki način vrate i zadrže pare u Srbiji koje zemlju napuštaju kroz investicije i povlačenje dividendi i plaćanje poreza u drugim zemljama, shvata kao upozorenje.

Beko kaže da je, kada je Tadić to prvi put rekao, to shvaćeno kao „akademski stav“, drugi put kada je ideja razrađena sa mostovima izazvala je veću pažnju, dok je treći put shvaćena kao upozorenje i biznismeni sa zebnjom čekaju sledeće korake. „Teško je ignorisati nešto što je treći put ponovljeno“, kaže Beko. On je rekao da ovakav poziv, “posle krize koja je teško pogodila srpsku privredu, može da deluje kao znak jednog novog oblika” oporezivanja ekstraprofita. On kaže i da poslovna javnost ima nedoumica na šta predsednik Tadić konkretno misli, na koji način planira da reguliše to pitanje i “gde nalazi inspiraciju”.

“Pomenuo je u jednom trenutku Bila Gejtsa, davanje jedne polovine u humanitarni fond i Sjedinjene Američke Države kao mesto odakle je to poteklo, pa bi se moglo smatrati da je Amerika to mesto inspiracije i sam Bil Gejts. Koliko je Srbija Amerika, toliko smo i mi ‘Bil Gejtsovi’, kazao je Milan Beko.

“Ono što je različito u odnosu na Ameriku je činjenica da je Bila Gejtsa stvarala Amerika, dok mi ovde izgleda da se dešavamo i stvaramo uprkos sistemu”, naveo je on i dodao da je priča o postupcima Bila Gejtsa i milijardera koji su se poveli njegovim primerom priča “o statističkom promilu” bogatih u Americi.

“Dakle, ne znam da li je Amerika bila prava inspiracija. Možda je Rusija – taj čuveni gest Putina, kada je dao naliv-pero Deripaski i javno demonstrirao i odnos snaga i svoja očekivanja od Deripaske da demonstrira socijalnu odgovornost”, kazao je Beko.

On, međutim, objašnjava i da uprkos tome što je Oleg Deripaska potpisao ono što se od njega tražilo – da isplati dugovane plate radnicima, premijer Rusije Vladimir Putin “Deripaski, u ekonomskom smislu, spasio život”.

Putin je u Rusiji pretpostavio domaće poslovne ljude stranim. Rusija je rezervisana za Ruse. Ekonomska privatizacija sada energetskih resursa u Rusiji dešava se tako što je dominantno otvorena za Ruse”, rekao je Beko.

Milan Beko kaže i da je isto moguće i da je Tadiću inspiracija “Čavezov model”. “Čavez je takođe rekao da očekuje da se vrati državi, a kada se to nije desilo, počeo je da nacionalizuje”, kazao je on.
Beko kaže da inicijativa predsednika Tadića ima razlike, ali i sličnosti sa svakim od tih modela. “Inicijativa je, nažalost, ostala nerazrađena. Mi nismo videli nastavak te priče”, rekao je on.

On navodi da je, ono što bi trebalo da usledi kao nastavak, “da neko od uspešnih, bogatih ljudi iz Demokratske stranke da konkretan primer, pa da vidimo kako to treba da izgleda – koliko treba da damo, šta treba da damo, kome da se s tim u vezi obratimo”.

Milan Beko je zaključio da bi tada inicijativa svima bila jasnija i “demagogija bi u takvom trenutku bila potpuno isključena”.

Nema napretka na "leševima investitora"

Biznismen Milan Beko je potvrdio da je vlasnik lista “Večernje novosti”. On kaže da je u taj posao ušao pošto je medijski koncern Vac tražio domaćeg partnera. Međutim, Beko kasnije taj dnevnik nije prodao Vacu. Beko objašnjava da prelazak u ruke Vaca nije bio predivđen ugovorom. “Ugovor je predvideo da će postati kvalifikovani kupac za Novosti samo u slučaju ako dobiju saglasnost Antimonopolske komisije”, rekao je Beko.

“S tim što u jednom ugovoru, koji više ne važi, koji je bio prvi ugovor koji je regulisao naše odnose, stajalo je – ‘ne može do izbora’, upravo zbog toga što Koštunica nije bio naklonjen toj privatizaciji... Koštunica sigurno nije bio taj koga sam hteo da ljutim”, naveo je on.

Beko kaže i da je kupovina preduzeća “Luka Beograd” bila potpunosti u skladu sa zakonom. On je sve priče o nepravilnostima u tom procesu okarakterisao kao kampanju Saveta za borbu protiv korupcije.

Takođe, Beko kaže i da nije imao nikavku političku podršku za kupovinu Luke, odbacujući navode da je imao pomoć tadašnje vlasti. On kaže i da je Luka bila privatizivoana i u vlasništvu malih akcionara šest godina pre nego što je njegov fond došao u to preduzeće. "Tek kad smo mi pokazali šta možemo da uradimo i šta može da dobije i Beograd od našeg projekta, došlo je do nesporazuma", kaže on.

MIlan Beko je potvrdio da on i Miroslav Mišković imaju zajedničke poslovne aranžmane, ali negira da su za Novosti uzeli pozajmicu od Stanka Subotića Caneta, za kojim je u Srbiji raspisana poternica zbog šverca cigareta.

Biznismen Milan Beko je porekao da ima bilo kakav vlasnički udeo u investicionom fondu Salford.

Šuković: "Ako sledimo Bekove ideje, nema puta u EU"

Nastup Milana Beka pokazuje slabost institucija u Srbiji, koje nisu sprečile privatizacije Milana Beka, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković. On dodaje da očekuje da se dovrši proces u kome je podneta prijava zbog privatizacija u kojima je učestvovao Milan Beko. Šuković takođe smatra da Bekovo pozivanje na autoritet predsednika Tadića nije ispravno već da se rešavanjem svih spornih pitanja mogu baviti isključivo institucije.

Milan Beko ne treba da se brani pred Savetom za borbu protiv korupcije, koji je argumentovano utvrdio postojanje elemenata organizovanog kriminala u privatizacijama u kojima je učestvovao, nego pred institucijama koje će proces dovesti do kraja, ocenjuje za B92 Šuković i dodaje da Beko očekivano napada Savet i predsednicu Vericu Barać jer su zauzeli jasan stav o njegovim poslovima.

"On kao svoju odbranu navodi institucije koje su optužene isto kao i on. Logično je da oni koji su optuženi, kažu da nisu krivi i da su odlično radili. Neko treba, a taj koji radi snosi veliku osgovornost, jer od toga kako bude urađeno, od toga zavisi ne samo borba protiv korupcije nego i ekonomski i društveni razvoj ove zemlje“, kaže Šuković.

Šuković kaže da Bekove reči potvrđuju da su institucije u Srbiji zarobljene. "Mene je njegov nastup, a posebno ono finale, posebno obeshrabrio. On je rekao da sve radi, da sve ovde odlično funckioniše, sudovi tužilaštva. Baš sve suprotno je rekla EU. I to znači, ako sledimo njegove ideje mi nemamo put u Evropsku uniju. A plus poziva da se tu ništa ne istražuje, ništa ne dira“, rekao je Šuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: