Tadić: Fokus na put i prugu do CG

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je potrebno ”političko i ekonomsko savezništvo” sa Crnom Gorom da bi brže bio izgrađen autoput između Beograda i Bara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.11.2010.

15:14

Default images

On je rekao da Srbija ne može sama da izgradi taj autoput i dodao da je Srbija simbolički pokrenula deonicu Ub - Lajkovac, ali da nije zadovoljan kako idu radovi.

Tadić je, govoreći o Koridoru 11, koji bi povezao Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, izrazio nadu da bi taj projekat „mogao da se nađe visoko na listi prioriteta izgradnje infrastrukture u EU".

On ja naglasio i da nije zadovoljan dinamikom izgradnje na Koridorima 10 i 11 i dodao da se radovi moraju ubrzati. "Mi intenzivno radimo i naša operativa je već na terenu, ali to nije dovoljno brzo", naglasio je Tadić. Predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović su u razgovoru u Podgorici posebno istakli značaj razvoja železničke i putne infrastrukture između Srbije i Crne Gore, koja bi se otvorila mogućnost za povećavanje stranih investicija u dve zemlje.

"Pruga Beograd - Bar treba da bude u fokusu naše pažnje, pogotovo jer nivo investicija nije toliko veliki koliki je nivo korisnog dejstva", kazao je Tadić.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je takođe rekao da saobraćajne veze između dve zemlje nisu na nivou saobraćajnih potreba. "Moramo unaprediti saradnju u drumskom i železničkom saobraćaju. U drumskom saobraćaju najvažniji interes Crne Gore je povezivanje Bara i Beograda", precizirao je Vujanović.

Tadić je ocenio da bi ekonomska saradnja dve države mogla da bude "kud i kamo bolja", jer su Srbija i Crna Gora "prirodni parnteri u ekonomiji, a privrede dve zemlje komplementarne". On je istakao i da bi Crna Gora trebalo da poveća izvoz u Srbiju.

Prema njegovim rečima, privrede Srbije i Crne Gore bi šansu za saradnju trebalo da iskoriste i kada kragujevačka fabrika Fijat Srbija bude 2012. godine postigla pun kapacitet od 200.000 novih modela godišnje.

Tadić je najavio da bi 2011. godine mogla da krene proizvodnja tih novih modela, a već naredne godine kragujevačka fabrika računa na obrt od dve milijarde evra godišnje.

PKS otvorila predstavništvo u Podgorici

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, naglasio je da bi u uslovima ekonomske krize, zemlje regiona trebalo sve više da dobijaju na značaju, pa je unapređenje ekonomske saradnje sa njima od prioritetne važnosti.

"Upravo iz tog razloga PKS otvara novo, osmo predstavništvo sa sedištem u Podgorici, od koga se očekuje da pruži dodatne informacije o crnogorskom tržištu i bude u funkciji promocije srpske privrede i jačanja ukupne ekonomske saradnje naše dve države", rekao je Bugarin.

Za direktora predstavništva u Crnoj Gori Privredna komora Srbije imenovala je Radivoja Rašovića, navodi se u saopštenju PKS. Rašović je do izbora na ovu funkciju bio savetnik u Privrednoj banci Beograd, a u svojoj karijeri je bio i generalni direktor Kombinata "13 jul", predsednik opštine Podgorica, ministar poljoprivrede, zamenik guvernera Narodne banke Jugoslavije i generalni direktor Privredne banke Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: