Banke gubitke prebacile na građane

Zbog rasta kursa evra ove godine banke su po osnovu obaveza prema štedišama ostvarile negativne kursne razlike u visini od 88 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.11.2010.

13:05

Default images

Te finansijske gubitke banke su, međutim, prenele na dužnike koji otplaćuju kredite indeksirane u stranoj valuti, saopštio je finansijski portal "Kamatica.com".

U poslednje dve godine, dinar je oslabio prema evru gotovo 50 odsto i svi građani su to mogli osetiti kroz pad životnog standarda i rast mesečnih rata po zaduženjima indeksiranim u stranoj valuti.

Slabljenjem dinara povećavaju se finansijske obaveze banaka prema štedišama koji su svoja sredstva poverili poslovnim bankama u evrima i ostalim stranim valutama.

Vanredni finansijski troškovi, ili negativne kursne razlike, koje poslovna banka ostvaruje na ovaj način, se prebacuju na teret dužnika poslovne banke (građana i privrede) koji su zaduženi kreditima indeksiranim u stranim valutama.

O dramatičnom rastu kursnih razlika govori i podatak da je u prvih devet meseci prošle godine, ukupan iznos negativnih kursnih razlika poslovnih banaka bio oko 25 milijardi, što je 3,5 puta manje nego u prvih devet meseci ove godine.
Od ukupnih 88 milijardi dinara negativnih kursnih razlika, samo tri poslovne banke su ostvarile više od 30 milijardi - Banka inteza 14,9 milijardi dinara, Unikredit banka 8,4 milijardi i Hipo-Alpe-Adria 8,3 milijardi dinara.

Istovremeno, ove banke su uvećale potraživanja prema građanima i privredi zaduženim u stranoj valuti za još veće iznose - Banka inteza 15,6 milijardi dinara, Unikredit banka 8,9 milijardi i Hipo-Alpe-Adria 9,5 milijardi. Ovi podaci pokazuju da su poslovne banke prenele sve gubitke na svoje dužnike.

Uvećavanjem obračunatih obaveza dužnika, poslovne banke dolaze u situaciju otežane naplate dospelih obaveza preduzeća i građana, koji zbog nastajanja razlike između nepromenjenih prihoda i uvećanih kreditnih obaveza prema poslovnim bankama sve teže uspevaju da redovno otplaćuju svojih dugovanja.

Gubitnici u ovoj situaciji su građani i privrednici koji svoje prihode ostvaruju isključivo u dinarima, a zaduženi su u kreditima sa valutnom klauzulom, dok direktnih dobitnika u ovoj situaciji nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: