Zaustaviti javne nabavke pogađanjem

Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija (TS) zatražile su od Ustavnog suda Srbije da obustavi javne nabavke ugovorene pogađanjem.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.11.2010.

08:56

Default images

Ta mogućnost uvedena je na osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Nevladine organizacije su u saopštenju za javnost ukazale da je ugovaranje javnih nabavki u postupcima sa pogđanjem suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o javnim nabavkama, Sporazumu o stabilizaciji i priduživanju Evropskoj uniji i CEFTA sporazumu.

"Pozivamo Ustavni sud da u najkraćem roku obustavi izvršenje zaključenih ugovora i Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize stavi van snage jer se njime ugrožava pravna sigurnost, umanjuje konkurencija i suštinski legalizuje korupcija", naveli su Koalicija za nador javnih finansija i TS.

Dodaje se da su na osnovu osporenog zakona zaključeni ugovori velike vrednosti između Građevinske direkcije Srbije i izvođača radova nalokaciji bivše kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu , gde se grade stanovi.

Inicijativu Koalicije za nadzor javnih finansija i TS-a za utvrđivanje neustavnosti Zakona o podsticanju građevinske industrije Ustavni sud je uzeo u razmatranje na sednici 11. novembra.

Zakon je usvojen početkom jula ove godine, a predviđeno je da se primenjuje do kraja 2011. godine. Tim zakonom se daje prednost domaćim građevinskim firmama u izgradnji objekata od javnog značaja i omogućava ubrzana procedura za izbor ponuđača.

Zakon predviđa da naručilac uputi poziv svim domaćim preduzećima koja ispunjavaju kriterijume koje utvrđuje Vlada Srbije i da pribavi najmanje tri ponude. Izabrani ponuđači su obavezni da koriste najmanje 70 odsto domaćeg građevinskog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: