Za tajne podatke veća plata za 20%

Beograd -- Zaposlenima na poslovima u vezi sa zaštitom tajnih podataka u Ministarstvu pravde i u Kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost plate će biti veće 20 odsto.

Izvor: Beta
Podeli

Plate će zaposlenima na poslovima zaštite tajnih podataka u Kancelariji Saveta, direktoru i zameniku direktora Kancelarije biti veće 20 odsto nego plate zaposlenih u istom zvanju ili grupi i to zbog "posebnih uslova rada, složenosti i prirode posla koji obavljaju na zaštiti tajnih podataka".

Iz istog razloga državnim službenicima i nameštenicima u Ministarstvu pravde koji su ovlašćeni za nadzor nad sprovođenjem Zakona o tajnosti podataka i propisa donetih na osnovu tih zakona plate će biti 20 odsto veće nego službenicima i nameštenicima koji obavljaju poslove nadzora nad radom pravosudnih organa.

Zakon o tajnosti podataka, usvojen u decembru 2009. godine, primenjuje se od 1. januara. On propisuje kriterijume na osnovu kojih će se domaći i strani podaci od interesa za nacionalnu i javnu bezbednost, odbranu, unutrašnje i spoljne poslove Srbije odrediti kao tajna.

Zakonom su određena četiri stepena tajnosti podataka - državna tajna, strogo poverljivo, poverljivo i interno. Bliže kriterijume za određivanje najvišeg stepena tajnosti - državna tajna i strogo poverljivo - odredjuje vlada uz prethodno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost.

strana 1 od 338 idi na stranu