Savet: Nini nezakonito do Srboleka

Savet za borbu protiv korupcije je Vladi dostavio izveštaj o privatizaciji Srboleka u kom navodi da je Jovica Stefanović Nini nezakonito stekao akcije preduzeća

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2010.

09:14

Default images

Savet je u izveštaju naveo da je "prethodnih godina pratio slučaj Srbolek kao karakterističan primer kršenja prava malih akcionara i njihove nemogućnosti da zaštite svoju imovinu od samovolje najvećeg akcionara".

Ta državna institucija je iznela hronologiju cele privatizacije, podsećajući da su mali akcionari 23. jula 2009. podneli krivičnu prijavu Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv uprave Srboleka.

"Tužilaštvo je povodom ove krivične prijave podnelo zahtev za prikupljanje obaveštenja Direkciji policije, medjutim policija još nije dostavila izveštaj", podsetio je Savet za borbu protiv korupcije.

Navodi se i "da se od 2005. godine praktično sve trgovinske transakcije Srboleka obavljaju preko Stefanovićevih firmi, koje Srboleku ne plaćaju preuzetu robu.Tako stvoren dug prema Srboleku iznosi oko 900 miliona dinara, dok je istovremeno račun Srboleka u neprekidnoj blokadi od 22. januara 2009. godine, sa iznosom blokade 154.985.367,49 dinara na dan 25. oktobra 2010". Savet je ukazao i da uprkos tome što je Komisija za hartije od vrednosti 2007. donela rešenje kojim se preduzećima Jovice Stefanovića nalaže da prodaju nezakonito stečene akcije tako da njihovo vlasništvo u Srboleku ne prelazi 25 odsto, „Stefanović i dalje kontroliše poslovanje Srboleka i donosi odluke na štetu preduzeća i ostalih akcionara".

"Pored toga, Srbolekova veledrogerija je 2009. izgubila dozvolu za rad, a 27. avgusta ove godine Ministarstvo zdravlja je Srboleku zabranilo proizvodnju lekova jer ne ispunjava tehničke uslove, niti ima stručne kadrove za kontrolu kvaliteta", istakao je Savet.

To državno telo je preporučilo Vladi da razmotri zbog čega institucije nadležne za zaštitu ovih prava ne rade po zakonu, ili rade sporo, i da im omogući uslove da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti nezavisno od pritisaka, kao i da analizira nedostatke u propisima zbog kojih regulatorna tela ne mogu da spreče samovolju najvećih akcionara u akcionarskim društvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: