Država sama obara cenu Telekoma

Zlatna akcija koju Vlada želi da zadrži, otpremnine za radnike i potpuno netransparentan način prodaje ne utiču stimulativno na potencijalne kupce Telekoma.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 23.10.2010.

00:09

Default images

Ekonomski analitičari u većini slučajeva smatraju da za Telekom ako je odluka o prodaji doneta - treba postići najveću moguću cenu.

Oni navode da se to može postići samo preciznom i javnom ponudom što trenutno nije slučaj - jer se ne zna šta je zapravo na prodaju.

Zbog toga mnogi veruju da će početno interesovanje biti veliko, kvalifikovaće se nekoliko kupaca, ali će interesovanje naglo splasnuti. "Ukoliko se prodaje većinski paket onda će biti zdrava konkurencija", kaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju. On dodaje da je "neshvatljivo zašto se uz državni paket ne prodaju i akcije koje su vlasništvo građana, jer bi se tako za 70 odsto dobila najbolja cena. Trenutno postoji mnogo nepoznanica koje će odvratiti mnoge kupce, a najveća su najave da će se prodati samo 31 odsto državnih akcija, jer je tada jasno ko je kupac".

U oglasu koji je ove nedelje objavljen u “Fajnenšel tajmsu” ne zna se čijih 51 odsto Vlada prodaje, u kom roku, kako će se zainteresovani takmičiti, kolika je početna cena, pa čak ni koliko košta taksa za otkup dokumentacije!

"Način prodaje je toliko netransparentan da se plašim da će se uslovi štimati kada se vidi ko se javi od zainteresovanih", kaže Pavlović i dodaje da "cenu posebno obara 'zlatna akcija' koja ne postoji u zakonu. Verovatno će u tenderskoj dokumentaciji pisati da novi vlasnik neće moći da donese stratešku odluku bez dozvole države. Jasno je da se španski ili kineski vlasnik nikada neće dogovoriti sa našom državom, a austrijski i nemački hoće".

I Grci bi da prodaju svoj deo?

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE namerava da proda udeo u Telekomu Srbija, objavio je portal Ekonomist medija grupe. U OTE, koji u Telekomu ima 20 odsto akcija, nisu želeli da preciziraju u kom roku će prodati udeo, ali su potvrdili da je to namera kompanije. OTE je za taj paket u Telekomu pre 13 godina platio 600 miliona nemačkih maraka (300 miliona evra). Ako bi grčka kompanija, zajedno s Vladom Srbije prodala svoj udeo, mogla bi da za 20 odsto akcija Telekoma Srbija dobije oko 560 miliona evra.

Ukoliko se grčki OTE uključi u prodaju Telekoma, ministri u Vladi Srbije imaće veliki problem kako da preraspodele novac koji je već isplaniran. Privatizacioni savetnik je Telekom procenio na 2,4 milijarde evra, a spekulisano je da će početna cena za 51 odsto biti 1,4 milijarde evra.

Ministri u Vladi su već “rasporedili” novac, a 1,2 milijarde već su određene za infrastrukturu i dokapitalizaciju Komercijalne banke. OTE bi ako proda svojih 20 odsto dobio 560 miliona evra (260 miliona više nego što je kupila), a Srbija bi za 30 odsto dobila oko 700 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: