Država sama obara cenu Telekoma

Beograd -- Zlatna akcija koju Vlada želi da zadrži, otpremnine za radnike i potpuno netransparentan način prodaje ne utiču stimulativno na potencijalne kupce Telekoma.

Izvor: Novosti
Podeli

Ekonomski analitičari u većini slučajeva smatraju da za Telekom ako je odluka o prodaji doneta - treba postići najveću moguću cenu.

Oni navode da se to može postići samo preciznom i javnom ponudom što trenutno nije slučaj - jer se ne zna šta je zapravo na prodaju.

Zbog toga mnogi veruju da će početno interesovanje biti veliko, kvalifikovaće se nekoliko kupaca, ali će interesovanje naglo splasnuti. "Ukoliko se prodaje većinski paket onda će biti zdrava konkurencija", kaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

Otpremnine 950 evra?
Informaciju da su se sindikati i menadžment Telekoma dogovorili o otpremninama za zaposlene od 950 evra po godini staža, u petak su demantovali predstavnici sindikata. "Ni jedan predstavnik sindikata Telekoma nije dao izjavu vezanu za otpremnine bilo kom mediju", kažu u sindikatu. Zanimljivo je da sindikati zdušno podržavaju prodaju. Navodno, da Telekom ne bi postao otvoreno akcionarsko društvo i izašao na berzu, jer bi pala cena akcija. Radi se, međutim, o samo šest-sedam odsto akcija koje mogu da na taj način završe na berzi, a one ništa ne menjaju.

On dodaje da je "neshvatljivo zašto se uz državni paket ne prodaju i akcije koje su vlasništvo građana, jer bi se tako za 70 odsto dobila najbolja cena. Trenutno postoji mnogo nepoznanica koje će odvratiti mnoge kupce, a najveća su najave da će se prodati samo 31 odsto državnih akcija, jer je tada jasno ko je kupac".

U oglasu koji je ove nedelje objavljen u “Fajnenšel tajmsu” ne zna se čijih 51 odsto Vlada prodaje, u kom roku, kako će se zainteresovani takmičiti, kolika je početna cena, pa čak ni koliko košta taksa za otkup dokumentacije!

"Način prodaje je toliko netransparentan da se plašim da će se uslovi štimati kada se vidi ko se javi od zainteresovanih", kaže Pavlović i dodaje da "cenu posebno obara 'zlatna akcija' koja ne postoji u zakonu. Verovatno će u tenderskoj dokumentaciji pisati da novi vlasnik neće moći da donese stratešku odluku bez dozvole države. Jasno je da se španski ili kineski vlasnik nikada neće dogovoriti sa našom državom, a austrijski i nemački hoće".

I Grci bi da prodaju svoj deo?

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE namerava da proda udeo u Telekomu Srbija, objavio je portal Ekonomist medija grupe. U OTE, koji u Telekomu ima 20 odsto akcija, nisu želeli da preciziraju u kom roku će prodati udeo, ali su potvrdili da je to namera kompanije.

Samo 31 odsto seče planove
U Vladi kažu da ukoliko Srbija bude prodavala samo 31 odsto Telekoma, lista infrastrukturnih objekata će biti “pažljivo skraćena”. Sagovornik iz Vlade ističe da je najvažnije da ostaje na snazi odluka da se novac od prodaje ne troši za tekuću potrošnju.

OTE je za taj paket u Telekomu pre 13 godina platio 600 miliona nemačkih maraka (300 miliona evra). Ako bi grčka kompanija, zajedno s Vladom Srbije prodala svoj udeo, mogla bi da za 20 odsto akcija Telekoma Srbija dobije oko 560 miliona evra.

Ukoliko se grčki OTE uključi u prodaju Telekoma, ministri u Vladi Srbije imaće veliki problem kako da preraspodele novac koji je već isplaniran. Privatizacioni savetnik je Telekom procenio na 2,4 milijarde evra, a spekulisano je da će početna cena za 51 odsto biti 1,4 milijarde evra.

Ministri u Vladi su već “rasporedili” novac, a 1,2 milijarde već su određene za infrastrukturu i dokapitalizaciju Komercijalne banke. OTE bi ako proda svojih 20 odsto dobio 560 miliona evra (260 miliona više nego što je kupila), a Srbija bi za 30 odsto dobila oko 700 miliona evra.

strana 1 od 338 idi na stranu