Beko nudi Vladi pola zarade od Luke

Biznismen Milan Beko je spreman da pola profita od prodaje stanova na lokaciji Luke Beograd preda Vladi u poseban fond kojim bi ona samostalno raspolagala.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2010.

22:34

Default images

Izvor Blica iz Vlade kaže da je Beko ponudio da preduzeće Luka Beograd plati prenamenu zemljišta na određeni broj godina i da postigne sporazum sa gradskim vlastima Beograda o spornom zemljištu koje grad potražuje, u zamenu da mu dozvole da tu gradi.

"Beku nije bilo lako da prihvati obavezu prenamene zemljišta jer je u nekoliko navrata isticao da niko ne bi trebalo da plaća istu stvar dva puta, ali mu je očigledno stalo da postigne dogovor", kaže taj izvor iz Vlade Srbije.

On tvrdi da je Beko prvi biznismen koji je na taj način poslao poruku da neće ulaziti u obračun sa Vladom, iako je bilo najava da grupa tajkuna pravi front otpora Vladi Srbije delom i zbog toga što su nezadovoljni merama za koje veruju da su uperene protiv vlasnika krupnog kapitala.

Bekova ponuda dolazi nedugo nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da bi među bogatim ljudima u Srbiji trebalo promovisati potez najbogatijeg čoveka na planeti Bila Gejtsa koji će pokloniti polovinu svog bogatstva.

Tadić je predložio da tajkuni plate most ili školuju srpske studente u inostranstvu, a ne da „formiraju fondacije koje deluju tragikomično”. Predlog Beka je značajan jer upućeni tvrde da su prvi na listi kojima je zahtev Tadića bio upućen upravo on i vlasnik Delte Miroslav Mišković.

Iz izvora bliskih Luci Beograd na ove navode odgovaraju konstatacijom - „da li iko može da poveruje da bi Luka Beograd mogla da napravi dogovor sa Vladom koji nije predviđen zakonom”.

Inače, predstavnici Luke Beograd, potvrđeno nam je, imaju razgovore sa članovima Vlade na sastancima koji se organizuju preko Privrednih komora Beograda i Srbije i NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj).

Dugogodišnji sukob države i Luke Beograd

Grad Beograd i Luka Beograd se više godina spore oko prava korišćenja nad 110 hektara lučkog zemljišta, a do sada su vođena čak tri sudska spora u kojima su naizmenično grad i Luka upisivani i brisani iz zemljišnih knjiga kao korisnici prava nad tim zemljištem.
Viši sud u Beogradu je u avgustu presudio da je Luka Beograd jedini nosilac prava korišćenja na oko 110 hektara zemljišta koje je bilo predmet spora. Na potezu je grad, koji može da pokrene parnični postupak i zahteva privremenu meru zabrane otuđenja i raspolaganja zemljištem.

Gradske vlasti još to nisu uradile. V.d. direktora Luke Beograd Sofija Tasić je povodom poslednje presude rekla da je Luci time otvoren put za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, što je opet preduslov da Luka postane vlasnik zemljišta i da u skladu sa Generalnim urbanističkim planom počne da gradi stambeno-komercijalni kompleks, „Grad na vodi”, planiran na ovoj lokaciji.

Ona je navela da će „lučka delatnost nastaviti da se obavlja na 35 hektara, dok će na preostalih 80 hektara da se gradi pomenuti kompleks”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: