Komercijalnoj 100 mil.€ od Telekoma

Beograd -- Deo para od prodaje Telekoma Srbije trebalo bi iskoristiti za dokapitalizaciju Komercijalne banke, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: Beta, Ekonomist
Podeli

"Jedan deo novca od prodaje Telekoma, oko 100 miliona evra, treba iskoristiti za dokapitalizaciju Komercijalne banke. U suprotnom, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bi u septembru 2012. mogla postati većinski vlasnik Komercijalne banke", rekao je Dinkić i dodao da u vladi oko toga postoji saglasnost.

Početkom ove godine, kapital Komercijalne banke povećan je za 120 miliona evra, a u dokapitalizaciji su učestvovali EBRD s 50 miliona evra, Međunarodna finansijska korporacija s 40 miliona, Nemački investicioni fond s 20 miliona i švedski fond za investicije u zemlje u razvoju "Swed Fund" s 10 miliona evra.

Pare samo za puteve?!

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić juče je rekao da novac od Telekoma Srbije sigurno neće biti potrošen do kraja mandata ove vlade. On je naveo da će predložiti poseban budžetski fond gde će se sliti novac od prodaje i gde će se jasno videti u kom iznosu i za koje namene se novac troši. Kako je dodao Dinkić, taj novac će neke naredne vlade nastaviti da transparentno troše u kapitalne projekte železnice i infrastrukturu. Da će se novac od prodaje Telekoma koristiti samo za infrastrukturne projekte, a ne za tekuće troškove, ponovio je danas i premijer Mirko Cvetković.

Te četiri finansijske institucije postale su vlasnici 479.819 preferencijalnih akcija Komercijalne banke bez prava glasa, s tim što im ugovor s držzavom Srbijom omogućava da već 1. januara 2013. te akcije mogu da pretvore u obične akcije s pravom glasa.

U tom slučaju država bi prestala da bude pojedinačno najveći akcionar, koji sad u Komercijalnoj banci ima 42,59 odsto akcija, dok je EBRD svojih 25 odsto upravljačkih, odnosno običnih akcija s pravom glasa, stekao dokapitalizacijom iz 2006. godine.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić je rekao da država ima pravo da u roku od tri godine, odnosno do kraja 2012, uplati svoj deo novca i tako zadrži procentualni udeo u vlasništvu te banke.

"Ima najava da će država iskoristiti mogućnost iz ugovora o dokapitalizaciji i da će pre nego što istekne rok uplatiti oko 10 milijardi dinara i tako zadržati svoj udeo u kapitalu Komercijalne banke", naveo je Smolić.

On je dodao da je samo pitanje da li će pare za tu dokapitalizaciju biti predviđene u budžetu za 2011. ili 2012. godinu. "Siguran sam da država neće propustiti takvu šansu", rekao je Smolić.

strana 1 od 338 idi na stranu