Komercijalnoj 100 mil.€ od Telekoma

Deo para od prodaje Telekoma Srbije trebalo bi iskoristiti za dokapitalizaciju Komercijalne banke, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.10.2010.

15:42

Default images

"Jedan deo novca od prodaje Telekoma, oko 100 miliona evra, treba iskoristiti za dokapitalizaciju Komercijalne banke. U suprotnom, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bi u septembru 2012. mogla postati većinski vlasnik Komercijalne banke", rekao je Dinkić i dodao da u vladi oko toga postoji saglasnost.

Početkom ove godine, kapital Komercijalne banke povećan je za 120 miliona evra, a u dokapitalizaciji su učestvovali EBRD s 50 miliona evra, Međunarodna finansijska korporacija s 40 miliona, Nemački investicioni fond s 20 miliona i švedski fond za investicije u zemlje u razvoju "Swed Fund" s 10 miliona evra. Te četiri finansijske institucije postale su vlasnici 479.819 preferencijalnih akcija Komercijalne banke bez prava glasa, s tim što im ugovor s držzavom Srbijom omogućava da već 1. januara 2013. te akcije mogu da pretvore u obične akcije s pravom glasa.

U tom slučaju država bi prestala da bude pojedinačno najveći akcionar, koji sad u Komercijalnoj banci ima 42,59 odsto akcija, dok je EBRD svojih 25 odsto upravljačkih, odnosno običnih akcija s pravom glasa, stekao dokapitalizacijom iz 2006. godine.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić je rekao da država ima pravo da u roku od tri godine, odnosno do kraja 2012, uplati svoj deo novca i tako zadrži procentualni udeo u vlasništvu te banke.

"Ima najava da će država iskoristiti mogućnost iz ugovora o dokapitalizaciji i da će pre nego što istekne rok uplatiti oko 10 milijardi dinara i tako zadržati svoj udeo u kapitalu Komercijalne banke", naveo je Smolić.

On je dodao da je samo pitanje da li će pare za tu dokapitalizaciju biti predviđene u budžetu za 2011. ili 2012. godinu. "Siguran sam da država neće propustiti takvu šansu", rekao je Smolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: