Austrijanci zasad najbliži Telekomu

Najozbiljniji kandidat za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija jeste kompanija Telekom Austrija, koja u Srbiji već posluje pod imenom Vip mobajl.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 16.10.2010.

00:14

Default images

Pored njih, kao veoma ozbiljni kandidati za kupovinu Telekoma pominju se i Frans telekom i Dojče telekom, a nije isključeno i da iznenađenje napravi neka ruska kompanija.

Kako piše Pres, privatizacija profitabilnog državnog preduzeća neće biti gotova do marta sledeće godine, dok će se predviđene 1,4 milijarde evra u državnu kasu sliti tek u septembru 2011. godine.

"Iako se spekulisalo da će Telekom sasvim sigurno kupiti nemački Dojče telekom, ova kompanija je sada pala na treće mesto među ozbiljnim kandidatima. Najozbiljniji je Vip", kaže izvor tog lista. U Ministarstvu finansija kažu da očekuju uspešan tenderski proces sa više učesnika i dodaju da će učesnici za kvalifikacionu prijavu na tenderu imati rok do kraja novembra, dok će za dostavljanje ponuda imati duži rok.

"Čitava procedura neće biti gotova pre marta 2010. godine, a novac možemo očekivati u septembru sledeće godine. Ako se na tenderu pojavi više od jednog kupca, onda će se ići na drugi krug sa licitacijom", kaže naš sagovornik.

Međunarodni tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija, po minimalnoj ceni od 1,4 milijarde evra, biće raspisan sledeće nedelje, piše Pres i navodi da je moguće da se ne postigne minimalna cena od 1,4 milijarde evra.

Ekonomisti i poznavaoci tržišta telekomunikacija, sa druge strane, ubeđeni su da 51 odsto Telekoma može da se proda po minimalnoj ceni od 1,4 milijarde evra. Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović čak smatra da može da se desi da cena bude za 200 miliona viša.

"Vlada je učinila pravu stvar što je rešila da proda 51 odsto. Prodaja većinskog paketa stvara konkurenciju zahvaljujući kojoj će biti utvrđena realna tržišna vrednost kompanije. Udeo od 51 odsto maksimalno se može prodati za 1,6 milijardi evra". rekao je Pavlović i dodao da će i grčki Ote sasvim sigurno prodati svojih 20 odsto.

Ni stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ne isključuje mogućnost da bude postignuta veća cena. "Ako je državi nužda, svaka cena je dobra. Međutim, ako uzmemo u obzir da je Telekom prošle godine imao profit 13,3 milijarde dinara, cena bi trebalo da bude veća ako će se slična situacija zadržati i u rukama nekog efikasnog upravljača", smatra Kovačević.

Šta dobija kupac

* Telekom je 2009. godine imao je profit od 13,3 milijarde dinara i važnio je za najprofitnije javno preduzeće.
* Telekom je prošle godine imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, čime važi za apsolutnog monopolistu. Na tržištu mobilna telefonija zauzima 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.
* Telekom poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini, čije će kredite Vlada nastaviti da otplaćuje. Ukupan broj korisnika mobilne telefonije je 7,7 miliona.
* Telekom je imao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.
* Telekom ima i 14.179 zaposlenih, od čega 9.655 u Srbiji.
* Telekom je od proletos vlasnik nekadašnje Jatove zgrade na Novom Beogradu od 8.500 kvadrata.
* Telekom je vlasnik optičkog kabla, baznih stanica i kablom, praktično, ulazi u sva domaćinstva Srbije, što je najveća vrednost ove kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: