Prodaja 51% Telekoma, pare u puteve

Beograd -- Vlada Srbije je donela odluku o prodaji 51 odsto akcija Telekoma Srbije. Pare idu na gradnju infrastrukture, a minimalna cena bi trebalo da bude 1,4 mlrd. evra.

Izvor: Beta, Blic, Tanjug
Podeli

Na sednici Vlade prihvaćen je i izveštaj privatizacionog savetnika o proceni 100 odsto kapitala Telekoma Srbije, koja iznosi 2,43 milijardi evra.

Prodaja će biti realizovana putem javnog tendera, a Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu akcija. Mediji pišu da će minimalna početna cena za 51 odsto vlasništva biti 1,4 milijarde evra.

Ta početna minimalna cena niža je od prvobitnih očekivanja Vlade, koja je na osnovu preliminarnih procena privatizacionog savetnika - Sitigrupe, očekivala najmanje 1,6 milijardi evra. Ipak, nakon okvirne, savetnik je ovih dana završio i konačnu procenu vrednosti Telekoma, koja kaže da nacionalni operater vredi 2,43 milijardi evra, dakle bitno manje od očekivanog.

Telekom Srbija prvi put je privatizovan u vreme režima Slobodana Miloševića, u junu 1997. godine, kad je 49 odsto njegovog kapitala prodato italijanskom STET-u (29 odsto) i grčkom OTE-u (20 odsto) u direktnoj pogodbi, za oko 1,5 milijardi maraka (oko 922 miliona dolara).

Inače, budući kupac Telekoma Srbija dobija i vlasništvo nad Telekomom Srpska i crnogorskim M-telom. Prema ranijim najavama, Vlada Srbije bi trebalo da zadrži tzv. zlatnu akciju, koja će joj omogućavati mešanje(pravo veta) kod donošenja strateški važnih odluka.

Među zainteresovanim kupcima, koji su do sada kontaktirali privatizacionog savetnika su Frans telekom, Telekom Austrija, Oraskom i Dojče telekom. Ukoliko neko od njih bude bio spreman da plati barem 1,4 milijardi evra mogao bi već od Nove godine da postane većinski vlasnik.

Za puteve odlazi 900 miliona evra

Kako stvari stoje, novac će biti iskorišćen mahom za infrastrukturu i to za autoputeve koji će povezivati glavne koridore. Ideja vlasti jeste da će investitori doći u zemlju samo ako postoji mreža regionalnih autoputeva. Iz Vlade je i ranije saopštavano da će od novca dobijenog od prodaje Telekoma biti osnovan poseban fond, a moglo se čuti i da će veći deo tih para biti iskorišćen za izgradnju puteva.

Ministri i dalje ostaju pri tom stavu i negiraju da postoje bilo kakva razmimoilaženja u Vladi. U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja tao kažu da novac od prodaje Telekoma treba iskoristiti isključivo za izgradnju infrastrukture.

Na sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji. Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije. Na sednici je usvojen i predlog prenosa bez naknade akcija na građane od 15 odsto. Vlada Srbije trenutno poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

"Ukoliko hoćemo da u svakoj opštini imamo jednu novu fabriku, one moraju da budu povezane mrežom regionalnih puteva. To je ono što privlači ili odbija ulagače", navode u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, kaže da je, prema razgovorima koji su vođeni u Vladi, dogovoreno da novac od prodaje Telekoma bude uložen u putnu infrastrukturu. "Razgovarali smo da od ukupnog novca koji bude dobijen od sume za privatizaciju, od 850 do 900 miliona evra bude uloženo za infrastrukturu", kaže on.

Ministar Mrkonjić objašnjava da bi "novac otišao na tri projekta - na autoput Beograd - Čačak, zatim na autoput Pojate - Kruševac - Požega - Čačak i na brzu saobraćajnicu Ruma - Šabac - Loznica. U tome smo svi u Vladi jedinstveni. Imam još i predlog da deo novca bude iskorišćen i za železničku infrastrukturu, ali o tome još nema dogovora. Konačna odluka će uslediti nakon privatizacije".

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović objašnjava da smisao prodaje Telekoma nije samo dobijanje novca nego razvoj velikog sistema koji će biti zasnovan na novim tehnologijama i znanjima i njegovo učestvovanje u globalnim informacionim tokovima.

"Novac od prodaje Telekoma nije mali. Zato je potrebno imati plan. Razvoj infrastrukture će biti u osnovi tog plana. Smisao je da se novac uloži u ono što će proizvoditi novac", navodi ministarka Kalanović. U tom smislu, dodaje ona, neophodno je izgraditi nove moderne saobraćajnice koje će velike srpske gradove povezati sa koridorima.

"Omogućićemo da gradovi poput Zaječara, Kruševca, Šapca, Kraljeva, Čačka, Zrenjanina postanu pokretači razvoja regiona. Ministarstvo priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju savremenih saobraćajnica, kako bi smo omogućili početak radova već naredne godine", ističe Kalanović.

Bajec: Povoljna odluka o prodaji Telekoma

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec kaže da smatra da jeodluka o prodaji Telekoma povoljna“ i da će se dobiti, „imajući u vidu i procenu savetnika koji je izvršio procenu, dobra cena“.

On je rekao da će tržište odrediti šta se najviše može dobiti prodajom Telekoma, kao i da je najvažnije kako će se upotrebiti sredstva dobijena prodajom 51 odsto kapitala te kompanije.

Bajec je kazao da novac dobijen prodajom većinskog udela u Telekomu treba upotrebiti za realizaciju infrastrukturnih projekata, s obzirom da bi se time sprečilo da se ta sredstva usmere u neke oblike tekuće potrošnje.

"Potrebno je da se jedna vrsta kapitala, kao što je sada Telekom, prosto kroz nove investicije pretvori u druge oblike kapitala, kao što je, recimo, izgradnja infrastrukturnih objekata koji su neophodni za modernizaciju infrastrukturne mreže Srbije", precizirao je Bajec.

"Nadam se da će država za svoj udeo u Telekomu dobiti dobru cenu, ali je bitno da se dobijena sredstva usmere u razvojne projekte, a ne u tekuću potrošnju", dodao je on.

"Verujem da će dolaskom moćnog kupca za navedeni deo kapitala Telekoma biti obezbeđene dodatne usluge i niža cena za korisnike", zaključio je Bajec.

Profit 13,3 mlrd. dinara, 11 miliona korisnika

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema toma bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikaciona kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od čega 9.655 u Srbiji.

Srbija

strana 1 od 339 idi na stranu