Selo rešava problem nezaposlenosti

Beograd -- Srpska sela propadaju, a mogla bi da zaposle veliki broj mladih, s obzirom na mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Novosti
Podeli

Poljoprivreda je prošle godine izvezla robu vrednu dve milijarde dolara. Dok Hrvatska, recimo, uvozi osamdeset odsto hrane, Srbija od izvoza poljoprivrednih proizvoda najviše zarađuje.

Može i više. Ali, to se sigurno neće desiti ako se nastavi propadanje sela. Čak četvrtina sela bi, kažu demografi, za dve decenije mogla da nestane.

Prof. dr Miladin Ševarlić, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede na beogradskom Poljoprivrednom fakultetu, kaže da bi s obzirom na mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda, selo moglo da zaposli veliki broj mladih.

"Kada bi nezaposleni koji žele da se vrate na selo dobijali po 10.000 evra, koliko dobijaju strani investitori kada otvore radno mesto u Srbiji, selo bi procvetalo. Kada bi mladi bračni par dobio 20.000 evra mogao bi da pokrene posao koji bi obezbedio egzistenciju ne samo njegovoj porodici...", dodaje on.

Mladi koji odluče da se vrate na selo, dodaje Ševarlić, ne bi trebalo da se okreću ratarstvu, jer ono traži velike posede i mehanizaciju.

"Rešenje je u intenzivnoj voćarskoj ili povrtarskoj proizvodnji, u gradnji plastenika, u sakupljanju, pa i gajenju lekovitog bilja ili organskih proizvoda koji su izuzetno cenjeni", navodi Ševarlić.

Vesti

strana 1 od 339 idi na stranu