Ilirikin fond će ulagati u zlato

Beograd -- Društvo za upravljanje investicionim fondovima Ilirika dobilo je dozvolu za organizovanje otvorenog investicionog fonda Ilirika gold, objavilo je to Društvo.

Izvor: Beta
Podeli

Ilirika gold, prvi sektorski fond u Srbiji, organizovan kao fond rasta vrednosti imovine, ulagaće u akcije proizvođača i preradjivača zlata i ostalih plemenitih metala - srebra, platine i paladijuma.

Javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica fonda Ilirika gold počeće krajem meseca.

"Prinosi fondova koji ulažu u zlato u poslednjih šest-sedam godina kreću se izmedju 20 i 30 odsto godišnje", kaže portfolio menadžer Ilirike Predrag Pavićević i podsetio da se zlato među investitorima smatra "sigurnom lukom u nemirnim vremenima".

U Sloveniji je Ilirika takav fond pokrenula pre četiri godine. Ilirikin fond koji ulaže u zlato pokreće se i u Hrvatskoj.

U Srbiji Društvo Ilirika već upravlja otvorenim fondom Ilirika global. Taj fond je poslovao kao Ilirika JIE ali je krajem prošlog meseca promenio ime u Ilirika global i počeo da ulaže imovinu u akcije kompanija širom sveta.

Društvo Ilirika deo je istoimene regionalne finansijske grupacije koja upravlja sa više od 20 investicionih fondova u regionu jugoistočne Evrope.

Na srpskom tržištu sada radi 15 otvorenih investicionih fondova od kojih su tri balansirani, četiri fondovi očuvanja vrednosti imovine a ostali fondovi rasta. Njihova ukupna imovina je nešto veća od milijardu dinara.

strana 1 od 339 idi na stranu