Uredba Vlade neće obezbediti mleko?

Mlekare u Srbiji ubuduće će od ukupne količine otkupljenog svežeg mleka najmanje 20 odsto morati da prerade u kratkotrajno pasterizovano mleko.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

00:10

Default images

Vlada Srbije je usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta tom namirnicom.

Uredba predviđa da će oni koji se bave preradom i izradom proizvoda od mleka morati od ukupnih otkupljenih količina mleka od proizvođača najmanje 40 odsto da prerade u kratkotrajno i dugotrajno mleko, a najmanje pola mora biti kratkotrajno pasterizovano.

Uredba predviđa i da u obaveznu količinu ne ulazi proizvodnja obranog mleka.

Uredba predviđa da će se novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet mleko. Uz kaznu može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Predviđena je takođe i kazna za preduzetnike koji mogu buti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara i može mu se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Poslednjih nekoliko meseci u prodavnicama u Srbiji kratkotrajno mleko stiže u manjim količinama, a smanjene su isporuke i nekih preradjevina kao što je puter.

Uredbom Vlade Srbije trebalo bi da se obezbedi da od ukupnih otkupljenih količina mleka od proizvođača najmanje 40 odsto bude
prerađeno u kratkotrajno i dugotrajno mleko, što znači da bi 60 odsto otkupa moglo da ide u preradu. Generalni direktor kompanije Imleka Slobodan Petrović smatra da Uredba neće rešiti pitanje nestašice. Kao jedan od razloga navodi da mnoge mlekare nisu tehnički osposobljene da proizvode samo pasterizovano mleko.

Istovremeno, Petrović ocenjuje da neće doći do povećanja količine mlečnih proizvoda na tržištu, što može dovesti do nestašice jogurta. "Mislim da će u sprovođenju biti problema, jer mnoge mlekare, u stvari, ne mogu da proizvode paster-mleko, jer proizvode samo sir, na primer, tako da neće biti tehničkih mogućnosti da to proizvedu”, kaže Petrović.

“Ovom uredbom Vlada će obezbediti da na tržištu ima dovoljno paster-mleka. Međutim, to će izazvati određene druge poremećaje, jer neće povećati ukupnu količinu mlečnih proizvoda na srpskom tržištu. Tako da će nedostajati kiselomlečnih proizvoda i sireva”, smatra on.

“Mi mislimo će se tržište stabilizovati krajem oktobra-početkom novembra, bez ikakvih intervencija. Ukoliko Vlada želi da u ovom trenutku stabilizuje tržište, onda je jedino kratkoročno rešenje uvoz”, zaključio je Petrović.
Ranije je najavljeno da će rebalansom ovogodišnjeg budžeta premija za mleko biti povećana sa dinar i po na dva dinara po litru mleka, na koju će moći da računaju i veliki proizvođači.

U avgustu je Ministarstvo poljoprivrede za nestašicu mleka optužilo Salford kao najvećeg proizvođača, dok je ta kompanija kritikovala politiku državne subvencije.

Ministar Slobodan Milosavljević je izrazio nadu da nestašice poljoprivrednih proizvoda u Srbiji neće biti aktuelne u narednom periodu.

"Srbija ima tržišne viškove mnogih poljoprivrednih proizvoda i nadam se da nestašica neće biti aktuelna tema u narednom periodu", rekao je Milosavljević.

On je dodao i da očekuje još nekoliko velikih trgovinskih lanaca u Srbiji gde je, kako je naveo, od 2001. došlo 15 trgovinskih lanaca i da će dolazak novih doprineti konkuretnosti i boljem položaju potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: