Dopunski rad isti za sve lekare

"Dopunski rad od jeseni za sve lekare biće isti", izjavio je ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

10:37

Default images

Profesori, primarijusi i oni koji nisu vojna lica moći će da rade puno radno vreme u državnoj ustanovi, ali i do trećinu radnog vremena u privatnom sektoru. Za to im više neće biti potrebna dozvola direktora.

Takođe, oni koji su podelili svoje radno vreme dobiće priliku da se vrate na svoje staro mesto sa punim radnim vremenom, kaže Milosavljević.

"Predložili smo promenu dela zakona po hitnoj proceduri koja se tiče dopunskog rada. Usvojena je na sednici Vlade 9. septembra, i na taj način smo ujednačili uslove dopunskog rada za sve lekare. Svi će moći da rade pod podjednakim uslovima. Puno radno vreme radiće u državnim ustanovama, a do trećine radnog vremena mogu da kombinuju dopunski rad. Dopunski će moći da rade u svojoj ustanovi, ali i kod privatnika. Imaće ugovore za rad u privatnom sektoru i na taj način će Ministarstvo zdravlja imati evidenciju u koliko ustanova lekar radi, a moći će na više mesta", kaže dr Milosavljević.

Za one lekare koji su podelili radno vreme, ministar kaže da će oni dobiti priliku da se kadrovskim planom vrate na svoje radno mesto sa punim radnim vremenom.

Za doktore u privatnoj praksi kojima su izmenom propisa proširena prava, Milosavljevič kaže da oni imaju podjednak tretman kao i izabrani doktori u državnoj praksi.

"Drugim rečima, njihove upute, nalaze za bolovanja prepoznajemo kao validne. To je jedan korak dalje u širenju prava privatnih doktora. Pacijenti koji se na to odluče potpisuju da su odabrali privatnog doktora za narednih 12 meseci. Zdravstveni karton se prebacuje kod njega, a privatnik dobija pečat od RZZO da je izabrani doktor. Time se jača konkurentnost privatnih doktora i prepoznaje se njihova odgovornost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: