Podižu keš kredit za stambeni

Da biste kupili stan od 50 kvadrata u Beogradu po ceni od 1.400 e za kvadrat, potreban vam je kredit od 66.500 e, 3.500 e depozita i 5.500 e dodatnih troškova

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

09:47

Default images

Uz to, morate pribaviti 20 dokumenata i utrošiti 45 dana.

Kredit ćete otplaćivati 30 godina, a tokom perioda otplate ćete vratiti glavnicu od 66.500 evra, platićete kamatu od oko 70.000 evra i još 2.500 evra dodatnih troškova.

Zbog velikih troškova mnogi se zato odlučuju da prvo podignu gotovinski kredit kako bi uopšte uspeli da uđu u stambeni. Za sve navedeno, prvi preduslov je da vaša primanja i primanja vašeg sadužnika budu ukupno oko 750 evra.

Za odobravanje stambenog kredita potrebno je pribaviti odgovarajuća dokumenta, od kojih većina mora biti overena od strane nadležnih državnih institucija. To iziskuje troškove, koji su u pojedinim slučajevima izuzetno visoki.
Sem obaveznih dokumenata u vezi sa kupoprodajom nekretnine, poslovna banka od zajmotražioca može zahtevati i bilo koju vrstu dodatne dokumentacije. Neophodno je uz zahtev za kredit priložiti i sve dokaze o zaposlenju, prebivalištu, visini zarade, ugovoru sa poslodavcem i slično.

Uobičajeno je da što zbog kreditne sposobnosti, što zbog prirode i svrhe kredita, stambene kredite uzima jedna osoba sa sadužnikom (bračnim partnerom ili članom porodice). Ova okolnost, međutim, povlači dodatne troškove, jer mnogi dokumenti koji se zahtevaju kao prilog za podnošenje zahteva za stambeni kredit morate da pribavite za svaku osobu pojedinačno.

Posle odobravanja stambenog kredita, tokom perioda otplate se pojavljuju troškovi o kojima se retko govori i koji su većini korisnika stambenih kredita nepoznati. Najveći među ovim troškovima su troškovi mišljenja procenitelja i troškovi osiguranja nekretnine. Zbirni troškovi procenitelja u periodu otplate stambenog kredita odobrenog na 30 godina su oko 1.000 evra. Godišnji troškovi osiguranja kreću se od 40-50 evra, što u zbirnom iznosu za stambeni kredit odobren na 30 godina iznosi između 1.200 i 1.500 evra.

Celokupan proces odobravanja za korisnika kredita traje najmanje 45 dana. Razlog ovome nije procedura poslovnih banaka, već potrebno vreme za pribavljanje dokumentacije, sklapanja i overe ugovora, uspostavljanja hipoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: