Razlozi za poskupljenje gasa

Ekonomski razlozi za povećanje cene prirodnog gasa definitivno postoje. Međutim, da li će do toga i doći isključivo zavisi od procene Vlade, kažu analitičari.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

15:30

Default images

Pitanje poskupljenja ponovo je aktuelno nakon izjave Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa da je neminovno da gas do kraja godine poskupi za 20 odsto.

S druge strane, poznat je stav Slobodana Milosavljevića, ministra trgovine, da je povećanje cene gasa neprihvatljivo sve dok su zamrznute plate, penzije i druga davanja iz budžeta.

Takav stav Nikolić potkrepljuje činjenicom da je u odnosu na jul prošle godine cena gasa na međunarodnom tržištu poskupela za 26,1 odsto.

S obzirom na kretanje nabavnih cena gasa sasvim je izvesno da bi taj energent trebalo da poskupi. U slučaju da gas poskupi za 20 odsto to bi na rast inflacije uticalo 0,1 odsto što nije mnogo niti zabrinjavajuće. Dakle, ne postoje ekonomski razlozi za prolongiranje korekcije cena „plavog energenta“. Međutim, da li će do toga doći zavisi isključivo od odluke Vlade. Smatram da će do korekcije doći samo ako nadležni dođu do zaključka da bi takva odluka bila socijalno održiva. U slučaju da se Vlada odluči da dozvoli poskupljenje gasa bilo bi realno očekivati da procenat korekcije bude niži od traženog”, ističe on.

Sa njegovim mišljenjem da bi poskupljenje gasa bilo oportuno slaže se i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Međutim, on dodaje da ne veruje da će Vlada dozvoliti korekciju cene gasa.

Srbijagas, koji „plavi energent“ uvozi, plaća dolarima, a u Srbiji ga prodaje za dinare. S obzirom na kursne razlike evidentno je da Srbijagas gas nabavlja po višoj ceni nego što ga prodaje. To je potpuno ekonomski neodrživo i Srbijagasu stvara samo gubitke. Stoga je njihov zahtev za povećanje cene gasa sasvim opravdan. Da li bi gas trebalo da poskupi za baš 20 odsto ili manje je druga stvar. Postoje jasni parametri po kojima se tačno može izračunati kolika korekcija cene gasa je oportuna. Međutim, uveren sam da Vlada neće dozvoliti poskupljenje”, kaže Vuletić i dodaje da ne postoji paritet cena energenata u Srbiji jer na taj način Vlada pokušava da vodi socijalnu politiku. Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike kaže za da im još nije stigao bilo kakav zahtev za korekciju cene gasa.

Procedura je takva da Srbijagas prvo podnosi zahtev za korekciju Agenciji za energetiku koja svoje mišljenje prosleđuje nama. Nakon toga Ministarstvo može da se izjasni o mišljenju Agencije, a potrebno je da saglasnost na korekciju daju i druga nadležna ministarstva. Kada se sve to obavi predlog korekcije može da se nađe pred Vladom koja ga konačno odobrava. Stav našeg ministarstva je da kada je reč o ceni gasa nema mesta za demagogiju. Jednostavno, Srbija uvozi 90 odsto gasa i prinuđena je da ga plaća po cenama koje su aktuelne na međunarodnom tržištu. Dakle, potrebno je obezbediti novčana sredstva za uvoz gasa. Ako Srbijagas zatraži poskupljenje mi ćemo sačekati mišljenje Agencije za energetiku nakon čega ćemo izneti našu procenu u vezi korekcije“, zaključuje Budimir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: