Inđija dobija indijski IT park?

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kaže da ima nagoveštaja da će biti nastavljena gradnja IT parka koji bi finansirala indijska kompanija “Embassy Group”.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

16:12

Default images

Ta investicija, najveća u istoriji Inđije, najavljena je još pre tri godine, a trebalo je da obezbedi čak 25 hiljada radnih mesta.

"U martu treba da počne gradnja prve faze IT parka. Do sada ono što je za nas važno jeste da su isplatili i Urbanistički zavod Vojvodine i lokalnu samoupravu i svoje konsultante, uradili istraživanje zemljišta, ugovorili izvođače i to daje garanciju da će u martu ljudi krenuti da rade i da nastave ono što su počeli pre dve godine", kaže on.

Ukoliko od svega ipak ništa ne bude, Ješić kaže da država ima instrumente da u korist države i opštine poništi ugovor u kome su Indijci najavljivali da će uložiti 600 miliona dolara. "U međuvremenu mi smo u Inđiji otvorili i fakultet, odeljenje Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, gde će već od oktobra ove godine studirati budući informatičari", kaže Goran Ješić, predsednik opštine Inđija.

Da će gradnje izgleda ipak biti potvrđuje i prisustvo ambasadorke Indije u Srbiji Nengče Louvum. "Znam da Embasi grup nastavlja pripreme za realizaciju ovog projekta, pa sam želela da ovde, u Inđiji, vidim kako napreduju pripreme. Ovo je jedna od najvećih investicija investitora iz Indije i raduje me da pripreme dobro napreduju", rekla je ona u Inđiji.

"Embassy Group" je najavljivala gradnju svog prvog tehnološkog parka u Evropi na površini od 270 hektara, a u prvoj godini projekta je planirana izgradnja 25 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora i zapošljavanje 2.500 radnika. Prva faza bi trebalo da bude završena do septembra 2011. godine, dok ostale faze, prema planovima, treba da budu u funkciji u narednih pet godina.

U periodu od pet godina se planiralo udesetostručavanje poslovnog prostora i zapošljavanja – 250 hiljada kvadratnih metara i čak 25 hiljada radnika, uz ulaganja od minimalno 600 miliona dolara i uz očekivani izvoz od najmanje dve milijarde dolara.

Podsetimo, ministar Mlađan Dinkić kazao je tada, u septembru 2007. godine, da su "kompanije IBM i Hjulit Pakard , koji namerava da premesti proizvodnju iz Bugarske, zainteresovane da započnu poslovanje u kompleksu u Inđiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: