Hrvati žele čitavu srpsku prehranu?

Kompanije iz Hrvatske pokušaće uz pomoć te države i Evropske banke za obnovu i razvoj pokušaće da kupe što veći broj naših firmi koje proizvode hranu, piše Pres

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 15.08.2010.

23:15

Default images

Naime, kako navodi taj list, procena Hrvatske je da bi u vreme ekonomske krize u Srbiji. za ne tako veliki novac. moglo da se kupi još nekoliko prehrambenih firmi i da se tako u u potpunosti preuzme ta oblast.

Prema saznanjima Presa, nosioci ovog plana u Hrvatskoj su kompanije Agrokor Ivice Todorića, Atlantis grupa Emila Tedeskog i Kraš, koji vodi Nadan Vidošević, a cilj je da kupe i Jafu iz Crkvenke, Karneks iz Vrbasa, požarevački Bambi i beogradski Imlek. Prvi korak ka ostvarivanju tog plana već je napravljen kad je Atlantis grupa 1. jula kupila Drogu Kolinsku za 382 miliona evra, u okviru koje su Soko Štark sa „krem bananicom" i „smokijem", Grand kafa i Palanački kiseljak.

Slučajno ili ne, odmah posle kupovine Droge, 8,53 odsto akcija Atlantis grupe kupio je EBRD za ukupno 57,5 miliona evra. Još zamiljiviji je podatak da je magazin Forbs procenio bogatstvo vlasnika te firme, Emila Tadeskog, na 120 miliona evra, tri puta manje od investicije za kupovinu Droge. I na kraju, prema nezvaničnim informacijama, Atlantis grupa je u januaru imala minus od 110 miliona evra, ali šest meseci kasnije ipak kupila Drogu.

Prema istim navodima, fabriku mesa i pašteta Karneks, čiji je vlasnik investicioni fond Ašmor, planira da kupi jedna od firmi hrvatskog biznismena Ivice Todorića. Takođe, Agrokor je u nezvaničnim pregovorima sa investicionim fondom Salford oko kupovine Fabrike Bambi i Mlekare Imlek.

U Srbiji trenutno radi 200 hrvatskih firmi, dok samo nekoliko naših firmi posluje na hrvatskom tržištu. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da je jako nezadovoljan što srpske firme nisu bolje pozicionirane u Hrvatskoj, bar za trećinu koliko su njihove kod nas.

"Naša privreda nije ni delimično pozicionirana kako su Hrvati ovde, jer Hrvatska je naišla u Srbiji na dobar prijem i potpuno otvorena vrata", kaže Bugarin i dodaje i da bi više voleo da su „bananica" i „smoki" u vlasništvu neke domaće firme.

"Ne bih želeo da budem pogrešno shvaćen, ali mislim da bi veliki nacionalni brendovi kao što su Soko Štark i Grand kafa trebalo da budu unutar naših kuća. Voleo bih da su 'smoki' i 'krem bananica' i dalje u srpskom vlasništvu. Ali, tržište određuje uslove", kaže Bugarin.

Sekretar odbora za agrar u PKS Milan Prostran kaže da u konditorskoj industriji još dominiraju domaći vlasnici. "Ostali su nam Medela, Banini, Crvenka, Pionir, Svislajon i Dunja, bivša Simka. Samo Svislajon koji pravi čuveni 'eurokrem' zauzima skoro 40 odsto proizvodnje", tvrdi Prostran, koji smatra da će prelazak Soko Štarka u ruke Atlantik grupe omogućiti našim proizvodima nova tržišta.

Nema pregovora Jafe i Kraša?

Pres navodi i da je zagrebački Kraš već nekoliko puta zvanično tražio od vlasnika Jafe iz Crvenke Nebojše Šaranovića da im proda firmu.
"Na jednom od poslednjih sastanaka sa Šaranovićem, predstavnici Kraša ponovo su pokrenuli pitanje kupovine Jafe. Rekli su mu da za tu kupovinu već imaju obezbeđen novac, ali im je Šaranović odgovorio da u narednih 10 godina nema nameru da prodaje fabriku. Hrvati su na to još jednom pitali Šaranovića 'da li ste sigurni da nećete da nam prodate Jafu', a kada su dobili jasan odgovor da od prodaje nema ništa, prešlo se na drugu temu", otkriva sagovornik Presa, inače blizak saradnik srpskog biznismena.

U Jafi i u Krašu zvanično negiraju da je hrvatska firma pokazala interesovanje za kupovinu fabrike iz Crvenke. Predstavnica Kraša Marica Vidaković kaže da su oni ranije sarađivali sa Jafom, ali i dodaje da sarađuju sa vlasnikom Nebojšom Šaranovićem koji proizvodi i kartonsku ambalažu.

"Ukoliko bude pregovora o kupovini, mi smo, kao javno društvo koje mora da poštuje zakonsku regulativu, u obavezi da o tome obavestimo javnost. O Jafi možemo da kažemo sve najbolje. Jesmo konkurencija, ali mislimo da su oni odlični", kaže Vidaković.

PR kompanije Jafa Milica Ličina kaže da Jafa nije na prodaju i da nikakvu zvaničnu ponudu od Kraša nisu dobili. "O prodaji ne razmišljamo, već smo u Crvenki sagradili novi proizvodni pogon Jafe i već proizvodimo nove proizvode. Mi hoćemo da se širimo, a ne da se prodamo", kaže Ličina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: