Nevidljiva ruka upravlja dinarom

Novi Sad -- Posle gotovo sedmomesečnog neprestanog pada nacionalne valute, na deviznom tržištu došlo je do zanimljivog obrta, piše Dnevnik.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Taj list navodi da sada Narodna banka Srbije svojim intervencijama brani evro jer je ponuda čvrste valute veća od dinarske tražnje.

Teško je reći, piše list, da li je to kraj politike puzajuće devalvacije, ali je očigledno da je neko procenio da se u tome otišlo predaleko i da bi posledice na makroekonomskom planu mogle biti neugodnije od dobiti koje donosi stimulativan devizni kurs.

Od početka godine dinar je devalvirao 9,5 procenata i to je, po nekim istraživanjima, najdublje poniranje neke evropske valute. S početnog nivoa od 95,8888 dinara za evro (srednji kurs 31. decembra), nacionalna valuta se spustila do kote na kojoj je trebalo više od 106 dinara za evropsku novčanu jedinicu.

Međutim, kad je već izgledalo da to prerasta u pravi stampedo, došlo je do stabilizacije i jačanja vrednosti dinara, u četvrtak je srednji kurs bio 104,9734 dinara.

Sama centralna banka izveštaju navodi da je jedan od razloga što je inflacija počela da iskače iz ciljanog koridora i taj što se deprecijacija dinara počela prelamati na cene.

Vrednost evra je dostigla nivo koji je počeo smetati, ne samo uvoznicima i građanima već i samim izvoznicima, time i ukupnoj privredi. Takođe, u privredi, gde je evro sidro za sve, a uz takvu našu ekonomiju, obezvređivanje dinara počelo preslikavati na cene i pretiti narušavanjem makroekonomske stabilnosti.

Šta se može očekivati u narednim mesecima? Očigledno je da neko, svejedno da li u izvršnoj ili monetarnoj vlasti, smatra da se stiglo do ravnotežnog kursa i da se on mora braniti.

Da li je to moguće izvesti, ako francuska BNP Pariba banka procenjuje da bi se naša valuta do kraja godine mogla vratiti na nivo 95 dinara za evro i ako poručuje "napuštajte zlote, kupujte dinare"?

Dnevnik navodi da bi to moglo značiti da je ova svetski uticajna finansijska kuća procenila da je špekulativni kapital skinuo kajmak i počeo da napušta Srbiju i da u narednom periodu neće biti dovoljno dinarske tražnje koja bi podizala vrednost evra.

To je, zaključuje se u tekstu, samo naizgled, dobra vest jer je njeno naličje neugodno, pošto govori da se kriza nastavlja i da naša privreda ostaje u recesiji.

strana 1 od 294 idi na stranu