Dinar danas jači za čak 0,67 odsto

Beograd -- Dinar je danas ojačao prema evru za 0,67 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 105,1111 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Izvor: Beta
Podeli

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro vredi oko 70 para manje nego juče, kada je srednji kurs bio 105,8305 dinara za evro.

Centralna banka juče je kupila 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, prvi put od kraja 2008. godine, da bi sprečila preveliko dnevno jačanje dinara.

Od početka godine NBS je prodala je milijardu i 755 miliona evra da bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa i podstakla promet. Dinar je ove godine bio najjači 4. januara kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro, a najslabiji je bio 3. avgusta - 106,6367 dinara.

Ekonomista Miroslav Zdravković današnji potez Narodne banke smatra pozitivnim jer za cilj ima stabilizaciju kursa. Pored toga, kaže Zdravković, to će onemogućiti laku zaradu koju bi omogućile velike oscilacije kursa.

"Sada je konačno poslat signal, nakon više godina, da NBS neće dozvoliti da neko zaradi vrlo laku paru u vrlo kratkom vremenskom periodu. Što se tiče privrede i građana, šalje se dosta jak signal da neće biti izloženi prekomernim oscilacijama dinara u oba pravca", dodaje on.

strana 1 od 294 idi na stranu