Dinar pada zbog slabe privrede

Domaći privrednici i ekonomisti slažu se u oceni da će vrednost dinara prestati da slabi tek kada ojačaju srpska proizvodnja i izvoz.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 31.07.2010.

11:23

Default images

Kurs dinara pokazuje u koliko lošem stanju se nalazi privreda Srbije, a jedini način da se pad domaće valute zaustavi jeste investiranje u proizvodnju i povećanje izvoza, poručuju privrednici i ekonomisti.

Oni zato smatraju i da država što pre treba da obezbedi investicije u domaću privredu.

Predsednik kompanije „ABS holdings" Nenad Popović kaže da je kurs dinara uvek odraz stanja u privredi.

"Kada nemate proizvodnju nemate ni izvoz, pa je logično da ne možete da ostvarujete priliv deviza u državu. Strane investicije su takođe potpuno stale, iako je Vlada na početku mandata obećavala dve milijarde evra stranih investicija godišnje", ističe Popović.

On smatra da je jedini način da se pad vrednosti nacionalne valute zaustavi i dinar učini stabilnim na duži rok da država obezbedi investicije u domaću privredu.

"Na taj način će se pokrenuti proizvodnja i povećati izvoz", zaključuje Popović.

I u kabinetu premijera Srbije Mirka Cvetkovića poručuju da se domaća valuta može spasti samo promenom strukture privrede.

"Na duži rok ima rešenja za spas dinara, a to je promena strukture privrede. I Vlada sada radi na tome. Ali, na kratak rok tržište je to koje određuje kurs dinara", ističu u Cvetkovićevom kabinetu. Direktor firme „Sintelon" Nikola Pavičić takođe kaže da loša privreda diktira slab kurs dinara, i da srpsku ekonomiju treba što pre postaviti na zdrave temelje.

"To je moguće uraditi u roku od dve godine. Vlada treba da probudi uspavane menadžere u srpskim preduzećima i da im pomogne da zajedno dovedu strani kapital u Srbiju. Ali ne novčani kapital, već kapital u znanju! U svakoj banci može se dobiti novac, ali nećete ga dobiti ako roba koju proizvodite ne može da se proda. Treba raditi na tome da se u Srbiji pravi dobra roba koja će se izvoziti", naglašava

On smatra da je izlaz u pronalasku dobrog stranog partnera koji će u Srbiji započeti proizvodnju, i to bilo koje robe.

"Možete poći od hrane, bilo kog uvoznog proizvoda, do elektronike. Kvalitetan proizvod napravljen u Srbiji prvo će ovde postati konkurentniji od uvozne robe, a zatim i u inostranstvu. To je jedini put za jačanje domaće valute! Sve ostalo je na kratak rok i samo je gubljenje vremena", kaže Pavičić.

Savin: Koprati iskustva Kine i Japana

I profesor monetarne ekonomije Davor Savin naglašava da je na duži rok rešenje za stabilizovanje kursa povećanje izvoza.

"Povećanje ponude deviza jedino je i moguće iz deviznih rezervi. To je samo kratkoročno rešenje. Ali, koliki će biti kurs kada rezerve budu iscrpljene", pita profesor Savin.

"Mora se povećati izvoz, i to roba i usluge sa dodatnom vrednošću. Znači napraviti izvoz sirovina i stvoriti tržište proizvoda u Srbiji koje će plasirati u inostranstvu. Ništa se ne može postići na sadašnjoj proizvodnji koja je zastarela, regresivna i kaska za svetskim standardima. Država može mnogo da uradi, da pomogne izvozno-razvojne projekte srpske privrede. Srbija treba da kopira iskustva Kine i Japana" , poručuje Savin

Za odbranu kursa još 4,3 milijarde evra

Nadležni u NBS ranije su isticali da je u dogovoru sa MMF-om iz deviznih rezervi u ovoj godini raspoloživo oko šest milijardi evra za „odbranu" dinara. Pošto je do sada NBS intervenisala sa 1,65 milijardi evra, do kraja 2010. godine na raspolaganju je još oko 4,3 milijarde evra. Ekonomski analitičari ipak postavljaju pitanje šta će biti kada se te rezerve potroše. Profesor Savin potvrđuje da Srbija sada ima višak deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: