Smederevo: Najveća "slobodna zona"

Smederevo bi do kraja godine trebalo da dobije najveću "slobodnu zonu" u Srbiji, što će biti prilika za otvaranje više stotina novih radnih mesta.

Srbija

Izvor: Danas

Subota, 31.07.2010.

10:41

Default images

Gradske vlasti pokrenule su proceduru za frormiranje slobodne zone i sada predstoji da se grad obrati Vladi Srbije kako bi zona dobila dozvolu za rad i kako bi bili definisani geografski okviri za nova industrijska postrojenja.

Gradonačelnik Smnedereva Predrag Umičević kaže da je u protekla četiri meseca grad napravio analizu sa investitorima koji su već prisutni i da se od prvobitnog plana da se slobodna zona ograniči na 20 hektara, došlo do saznanja da je potreban čak deset puta veći prostor.

"Kako se pokazalo nakon prvih razgovora sa zainteresovanim investitorima, industrijska zona je privukla daleko veću pažnju nego što smo očekivali. Zato smo razgovarali sa predstavnicima resornih ministarstava Vlade da se u Smederevu stvori daleko veća slobodna zona koja bi zahvatila više od 200 hekatara i bila najveća u Srbiji. Dobili smo jasnu potvrdu da će Vlada podržati taj projekat i da ćemo dobiti potrebne dozvole za rad i registraciju", kaže Umičević.

Nova zona bi obuhvatila sadašnju lokaciju preduzeća MBS, Zmaj, Meteh i Livnicu. U toku je dogovor sa NIS-om kako bi i ta kompanija ušla u zonu, kao i celi kompleks industrijskog dela, za koji je urađen kompletan projekat detaljne regulacije.

Ta teritorija bila bi ograničena putem M-24. Sa druge strane puta se nalazi zemljište koje je prostornim planom posebne namene izdvojeno za izgradnju rafinerije, logističkog centra i luke Ju es stila.

"Na taj način bili bi stvoreni uslovi za sve firme koje dolaze u zonu da grade postrojenja, ali i za lučke kompanije koje bi se bavile pretovarom, sortiranjem, skladištenjem i daljom otpremom kontejnerske i druge robe. U slobodnoj zoni firme su oslobođene ulazne carine i ulaznog PDV-a", kaže Umičević.
Prema njegovim rečima postoji predlog i da se firme koje posluju u slobodnoj zoni oslobode i plaćanja taksi i doprinosa kao bi zone postale još primamljivije za nove investitore.

"Posle prvih razgovora premijer Cvetković je pozvao kineske kompanije da lociraju proizvodnju u slobodnoj zoni Smedereva. Ta lokacija je veoma interesantna za kompanije koje bi tu locirale kontejnerske terminale za pretovar robe koja stiže iz Narodne republike Kine. Interesovanje za dolazak u Smederevo pokazale su i firma koja se bavi proizvodnjom komunalne opreme i jedna italijanska firma koja se bavi proizvodnjom rezervnih delova za auto industriju", naglašava Umičević.

On ocenjuje da slobodna zona mora da iskoristi prednost što se nalazi na Dunavu. Ovakav potencijal ima malo koji grad u Srbiji, smatra prvi čovek Smedereva.

Grad je pozvao zainteresovane kompanije koje već posluju u Smederevu da se finansijski uključe u osnivanje slobodne industrijske zone. Vlasti Smedereva će, takođe, uložiti novac kako bi se taj projekat zaokružio i kako bi Smederevci dobili mogućnost da rade i zarađuju u novim fabrikama.

"Prva sledeća zona koja će biti otvorena u Srbiji biće u Smederevu. Verujemo da će se to dogoditi do kraja ove godine i da će već početkom 2011. uposliti prve radnike. Do sada u Srbiji postoji šest slobodnih zona, a planirano je da ih bude 12. Nova zona u Smederevu bi trebalo da u naredne dve godine uposli nekoliko stotina, a u narednih pet do sedam godina nekoliko hiljada radnika" , tvrdi gradonačelnik Umičević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: