Nekadašnji giganti odlaze u stečaj

Protekle sedmice u samo dva dana proglašen je stečaj kompanije ”Fidelinka”, dok u fabrici ”Podrum Palić” zbog dugova od milijardu dinara proglašen bankrot.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 31.07.2010.

10:36

Default images

Ova dva velika preduzeća pridružila su se tako crnoj listi na kojoj su i ”29. novembar”, ”Partizan”, ”Sever”, ”Azotara”, ”Zorka”, ”Kožateks”, ”Si end Si”, ”Voda voda” i mnoga druga preduzeća koja su poslednjih nekoliko godina stavili kanac na vrata.

U prodavnicama se odavno više ne viđaju ”V votka”, ”Sinalko”, liker ”Or šeri”, šunka ”29. novembra”, ”Partizanovi” bicikli, ”Severovi” elektromotori, a sve prazniji su i rafovi sa čuvenim vinima sa peska - ”šardoneom”, ”palićkim belim”, ”rizlingom”, ”graševinom”, ali i sa nadaleko poznatim ”Fidelinkinim” brašnom i testeninama.

Zbog toga ne čude poražavajući podaci Regionalne privredne komore da je privreda Subotice, ali i cele severne Bačke, u prošloj godini zabeležila pad u industrijskoj proizvodnji od 11,5 odsto, izvoz je bio oko 220 miliona dolara, dok je uvoz bio 100 miliona veći. Istovremeno, nezaposlenost je prošle godine povećana za 1,5 inedksnih poena. Dok manje, porodične vinarije širom Srbije sve više napreduju i izlaze na svetsko tržište, preduzeće sa tradicijom od 1896. godine, u čijem posedu je bilo 247 hektara peskovitog zemljišta duž srpsko-mađarske granice, podrum kapaciteta 12 miliona litara, linija za punjenje, ogroman magacinski prostor, od 2008. godine zvanično je u stečaju.

Kako objašnjavaju u Privrednom sudu u Subotici, firma Vojina Đorđevića, tokom stečajnog postupka nije izmirila obaveze prema državi i poveriocima, te je proglašenje bankrota bilo neminovno.

"Preduzeće, pa bilo i najveći gigant, treba posmatrati kao jedno domaćinstvo, koje kada dođe plata, prvo izmiri obaveze prema državi, napuni frižider, kupi najpotrebnije, a ono što preostane, troši kao džeparac" , ističe Miroslav Tešić, profesor Ekonomskog fakulteta.

"To je najveći razlog zbog čega se naša privreda sve više bazira na malim i srednjim preduzećima, koja postaju dominantna kako kod nas, tako i u regionu. Takođe, devedesete godine uzele su danak, jer se u industriju godinama nije ulagalo, a kada smo se otvorili prema svetu, na tržištu nismo bili konkurentni. Zahvaljujući našim zakonima, koji su prepuni rupa, većina privatizacija je jako loše urađena, izvučena su sredstva iz firmi, umesto da se u njih ulaže, što je neminovno dovelo do kraha privrede, ne samo u Subotici, već u celoj zemlji", navodi Tešić.

I građane i privrednike ostavila je zatečene vest da je ”Fidelinka”, najveći prerađivač žita, gotovo preko noći otišla pod stečaj. Dugovi preduzeća se procenjuju na 600 miliona dinara, te su svi računi preduzeća u potpunosti blokirani. Preduzeće je privatizovano pre nekoliko godina, ali većinski vlasnik javnosti nije poznat. Međutim, od tada akcije ”Fidelinke” pale u su sa 4.900 na tek 160 dinara.

!Niko od nas nije očekivao da će stečajni postupak biti pokrenut, i još je rano govoriti šta je zaista dovelo do toga", ističe Zoran Stojanović, stečajni upravnik ”Fidelinke”. U septembru je zakazano prvo ročište, kada ćemo videti da li će firma moći da se reorganizuje, ili će i ovde bankrot biti definitivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: