Jelašić: Standard zavisi od Vlade

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić poručio svom nasledniku Dejanu Šoškiću da će njegov ključni izazov biti održanje stabilnosti cena.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.07.2010.

23:17

Default images

Jelašić je rekao i da će kurs dinara i standard građana zavisiti od ekonomske politike Vlade Srbije.

"Od kada sam najavio ostavku, ne samo da nije bilo kritika, nego nije bilo ni primedbi vezanih za vođenje kursa. Ja se nadam da ću to pitanje kursa poneti sa sobom i da moj naslednik neće morati da se bavi time toliko intenzivno koliko sam se ja bavio", rekao je Jelašić.

Imajući u vidu najavljen rast cena i pad dinara, Jelašić je kazao da je ključ u odgovorima na pitanja šta će biti sa domaćom tražnjom, sa penzijama i zaradama, odnosno kakav će biti fiskalni program za sledeću godinu i u kojoj meri će doći do povećanja tražnje i iz čega će se ona finansirati.

Odlazeći guverner NBS rekao je da će kurs i standard građana zavisiti od ekonomske politike Vlade. "Mi smo ušli u jedan fleksibilan sistem, gde se kurs prilagođava. Mogli smo da držimo jedan fiksni kurs, ali je onda trebalo da smanjimo penzije i zarade za 25 odsto kao što je to urađeno u nekim baltičkim zemljama", naveo je Jelašić.

On je demantovao napise domaćih medija da će biti novi guverner Mađarske, a svoj mandat, uprkos kritikama, ocenio je uspešnim, jer je održana stabilnost cena.

Pošto mu zakon zabranjuje da u narednih šest meseci radi u finansijskom sektoru Srbije, Jelašić je rekao da će posao potražiti u bankama u inostranstvu.

Podsetimo, Radovan Jelašić je 23. marta ove godine podneo ostavku na mesto guvernera NBS iz ličnih razloga,a Skupština Srbije sutra bi trebalo da izabere novog guvernera. Jedini kandidat za to mesto je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: