Guverner "protiv" Vlade i tajkuna

Stabilnost cena na tržištu, ujednačen kurs dinara, predvidiv ekonomski okvir za Srbiju, biće prioritetni zadaci novog guvernera NBS Dejana Šoškića.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 26.07.2010.

00:31

Default images

Uz to, on će morati da odoli pritisku uvozničkog lobija,svojim snažnim zahtevima za brze, dnevne intervencije.

Kada se tome doda i pritisak iz sfere politike, može se reći da će u odbrani nezavisnosti NBS, novi guverner u rukama imati šišteći ekspres lonac, nabijen parom do vrha, na koji će morati da motri s oba oka, i to konstantno kako ne bi eksplodirao.

"Najveći izazovi novog guvernera vezani su za reč nezavisnost", kaže Goran Pitić, prvi čovek "Sosijete ženeral banke". Ta reč se odnosi, kako objašnjava, na institucionalnu nezavisnost NBS, ličnu nezavisnost guvernera kao i na operativnu nezavisnost, koja podrazumeva profesionalno vođenje politike na dnevnom nivou.

Iako je borba protiv inflacije po statutu njen glavni problem - nezavisnost NBS i odolevanje pritiscima, kako Pitić prognozira, biće najvažnija tema. "U odnosu na nezavisnost, sudiće se i o politici NBS", insistira on.

Pred guvernerom će biti, procenjuje, i zadaci adekvatnog praćenja rada banaka u vreme krize, bolja koordinacija u radu sa Vladom, određivanje prema uvođenju evra. A na operativnom nivou izazov će predstavljati izbor instrumenata koje će guverner koristiti u borbi protiv inflacije.

Kurs dinara biće ključno pitanje i u zahtevima uvozničkog lobija. Kako će se Šoškić postaviti prema njima, Pitić zaključuje iz njegovih dosadašnjih izjava da je prethodna politika u osnovi bila ispravna, a to je kontrolisano plivajući kurs u kojem NBS ne bi trebalo da dozvoli preterane oscilacije.

Za Miroslava Miletića, generalnog direktora "Bambi Banata", najveći izazov pred guvernerom je kurs. "To je nešto što već treću godinu privrednike dovodi u situaciju da ne mogu da planiraju ni na godinu dana, a kamoli srednjoročno. Važno je da kurs bude realan i predvidiv", kaže Miletić.

Na pitanje da li će novi guverner biti pokušaja raznoraznih lobija da nateraju guvernera da drži dinar kako njima odgovara, kaže da je jedini način vođenja monetarne politike nepotpadanje pod uticaj, bilo izvozničkog ili uvozničkog lobija. "Ipak, ono što privredu možda više brine od kursa je nelikvidnost", upozorava Miletić.
Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, međutim, veruje da novi guverner neće biti izložen pritisku Vlade ili stranaka, kao ni pritisku izvozničkog ili ma kog drugog lobija. "Iracionalno i apsurdno bi bilo i razgovarati da NBS i guverner budu instrument bilo koje političke partije ili lobija", dodaje on.

Izbalansiran odnos realnih mogućnosti i potreba, to je ono što očekuje, kako ne bi bio ugrožen tekući deficit platnog bilansa. On smatra da će primarni zadaci guvernera biti efikasniji i predvidiv okvir kursa dinara i preventivna, a ne posledična intervencija NBS, kako bi efekti bili što kvalitetniji, a udari na pad dinara što manji.

Ubeđen je da će kurs dinara zadržati stabilnost do kraja godine. To uverenje zasniva na analizi poslednjih nekoliko nedelja koje su donele olakšavajući izostanak dramatičnog pada dinara. Stabilan kurs, međutim, veruje, neće zavisiti isključivo od guvernera jer na njega će imati uticaj sveukupan oporavak proizvodnje.

"Već prvi kvartal 2010. godine ukazuje na rast PDV od 0,6 do jedan odsto u prerađivačkoj industriji, saobraćaju, telekomunikacijama. Nadam se da će i ostale privredne grane, građevinska industrija, pre svega, sa novim paketom mera doživeti oporavak, što će doprineti realno stabilizaciji na među bankarskom deviznom tržištu. Oporavak privrede pospešuje stabilizaciju kursa dinara i nadam se da ćemo se zadržati u inflatornom okviru šest, plus-minus dva odsto, a samim tim i cenovnu stabilnost koja je najavljena", kaže Bugarin.

Bugarin smatra da je zadatak guvernera, kad je oporavak privrede u pitanju, da obrati pažnju na podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća koja proizvode za izvoz. Smatra da treba pomoći njihov oporavak snižavanjem kamatne stope u sektoru komercijalnih banaka kako bi se ti krediti za razvoj privrede više koristili i bili dostupni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: