Mrkonjić: “Teški“ metro u Beogradu

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je ponovio svoj stav da bi metro u Beogradu morao da se gradi pod zemljom, a ne nadzemnim šinskim sistemom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

15:52

Default images

On je potvrdio i da se francuske firme interesuju za izgradnju beogradskog metroa.

Mrkonjić je rekao da francuska tehnologija odgovara našim uslovima, "ali domaći stručnjaci još razmišljaju o tome koja će varijanta metroa biti izgrađena".

"Ja sam vrlo jasan u stavu - metro je nezavistan šinski sistem i kroz centralni deo grada mora da ide pod zemlju i tu nema diskusije“, kaže on.

Mrkonjić dodaje da je dilema 'teški' ili 'laki' metro, još prisutna u glavama naših stručnjaka, ali taj posao biće obavljen do kraja godine i za njega je zadužen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas".

"Ja Đilasu verujem!", naglasio je ministar Mrkonjić.

Gradonačelnik je nedavno rekao da bi metro u Beogradu mogao da počne da se gradi krajem 2012. ili početkom 2013. godine i da bi Beograd za 10 godina mogao da ima mrežu metro linija na Novom Beogradu, do kraja Bloka 45, ka Banovom brdu, Čukarici, Vidikovcu, Karaburmi.

On je rekao i da "Beograd neće razvijati moderan tramvaj kako su ga neki nazivali ranije, nego nezavisan šinski sistem koji se nigde ne ukršta sa drumskim saobraćajem, što jeste garancija da je reč o pravom metrou".

"Taj sistem se nigde neće ukrštati sa ostalim drumskim saobraćajem što jeste garancija da je u pitanju pravi metro. On će ići iznad zemlje gde god je to moguće, budući da je to tri puta jeftinije nego podzemno, ali neće seći tokove saobraćaja, dok u centru grada mora da ide ispod zemlje", objasnio je Đilas.

Podsetimo, mediji su ranije pisali da budući beogradski metro neće biti podzemna železnica u doslovnom smislu, već da će podzemno vođenih trasa u čitavoj mreži biti nešto manje od 50 odsto, približno isto koliko i zaštićenih površinskih trasa.

Borović: Priča o metrou samo marketing

Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije (NS) Borislav Borović kaže da je nerealno da gradnja beogradskog metroa počne 2012. godine, kako najavljuju predstavnici gradske vlasti.

Najava gradnje metroa 2012. godine je običan marketing, jer se ne znaju ni trase, ni način finansiranja, ni izvođač radova, rekao je Borović.

Izgradnja beogradskog metroa postala postala je "nenormalna priča", dodao je Borović i podsetio da je pre nekoliko meseci delegacija Beograda boravila u Beču, kada je saopšteno da će beogradski metro biti građen po uzoru na bečki.

"Sada se odjednom pojavljuje francuska firma, bez znanja Skupštine grada, a mi na takav način rada nećemo pristati", napomenuo je Borović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: