Mišković tužio Forcan zbog menice?

Predsednica UO Jugohemije Milka Forcan blokirala je preduzeće "Delta star" u vlasništvu Miroslava Miškovića puštajući menicu od pet miliona evra, saznaje B92.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

17:33

Default images

Istovremeno, tužilaštvo je saopštilo da upravo ovo preduzeće, “Delta Star”, zvanično tuži Milku Forcan za zloupotrebu službenog položaja.

Po prvi put se desilo da je jedno Miškovićevo preduzeće blokirano, još od osnivanja njegove imperije 1991. godine. Umesto poverilaca, to je uradila jedna od njegovijh doskorašnjih najbližih saradnica, Milka Forcan.

Preduzeće Jugohemija, u kome je ona predsednica UO, pustilo je pre 17 dana menicu na pet miliona evra, što je dovelo do momentalne blokade računa preduzeća “Delta star”. Ovo je, kako se pretpostavlja, mogući razlog za reakciju Miškovića, koji je odmah nakon toga podneo krivičnu prijavu.

Interesantno je da je tužba podneta u četvrtak, istog dana kada je objavljeno da je belgijska grupa Delez zainteresovana za kupovinu 50 posto Maksija.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 60 odsto akcija “Delta stara” ima Miroslav Mišković, a 40 odsto kompanija Form, koja je registrovana u američkoj državi Delaver, koja je ofšor zona, a za koju su mediji spekulisali da je u vlasništvu porodice Milke Forcan.

U obračun Forcanove i Miškovića, kako saznajemo, nisu uključeni samo njena sestra i otac kao rukovodeći kadar Jugohemije, već i njen suprug Branko Forcan. U javnosti nije mnogo poznato da je pri osnivanju Delte Branko Forcan bio jedan od vodećih menadžera, koji kako se spekuliše sada traži svoj deo novca ukoliko Maksi bude prodat.

Inače, kako pišu Novosti, Mišković je navodno na početku karijere podelio po devet odsto akcija tog preduzeća svojim najbližim saradnicima, koji su mu pomagali u stvaranu imperije, a među njima je i suprug Milke Forcan, Branko.

Međutim, B92 je proveravao u zvaničnim dokumentima u Srbiji i na Kipru, iz kojih proizilazi da je potpuni vlasnik Maksija - kiparski Hemslejd, a stoprocentni vlasnik Hemslejda - Miroslav Mišković.

Tužilaštvo primilo prijavu protiv Forcanove

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je primilo krivičnu prijavu koju je "Delta star" podneo protiv Smiljke Mileusnić-Adžić, Milke Forcan i Zvezdana Ćosića. Kako je saopštilo to tužilaštvo, svi navodi krivične prijave biće provereni, nakon čega će javnost biti obaveštena o odluci koju povodom prijave bude donelo. Tužilaštvo ima rok od 30 dana odgovori na krivičnu prijavu.

Miroslav Mišković podneo je krivičnu prijavu protiv sestara Mileusnić - Milke i Smiljke tvrdeći da su zloupotrebile službeni položaj, a povod su njihovi vlasnički odnosi u Jugohemiji i u Delta Maksiju. Forcanova je svojevremeno bila najbliža Miškovićeva saradnica i potpredsednica Delta holdinga, čiji je vlasnik upravo Miroslav Mišković.

Mišković, kako se navodi, u krivičnoj prijavi tvrdi da je Forcanova kao predsednica UO Jugohemije, gde je njena sestra generalni direktor, nekretnine ove kuće prenela u drugu kompaniju.

On, kako tumače mediji, hoće da pred belgijski gigant Delez koji želi da kupi Maksi, izađe sa celim vlasničkim paketom, a sestre, Milka i Smiljka, navodno nisu voljne da mu prodaju svoj udeo. Pre privatizacije, podsećaju listovi, na čelu Jugohemije bio je Jovan Mileusnić, otac sestara Milke i Smiljke.

Tužba protiv Forcanove zbog nelojalnog postupanja

U krivičnoj prijavi koju je "Delta star", kompanija Miroslava Miškovića, podnela protiv Milke Forcan, predsednice UO "Jugohemije" a.d., njene sestre Smiljke Mileusnić-Adžić, direktorke tog preduzeća, i Zvezdana Ćosića, člana UO, piše da su njih troje imovinu "Jugohemije" a.d. - dve poslovne zgrade u Resavkoj 31 i 29, sav njen inventar i opremu prebacili kao osnovni osnivački kapital novoosnovane firme "Jugohemija Managment" d.o.o., a zatim ga prepustili firmi "Form Communications" iz SAD, čiji je direktor Forcanova.
Miškovićeva firma tereti Smiljku Adžić-Mileusnić za prekoračenje granice službenog položaja pri potpisivanju Ugovora o osnivanju "Jugohemije Managment" 6. 7. 2010, bez ovlašćenja Skupštine akcionara "Jugohemije" a.d.

"Zaključujući ugovor, novonastalo društvo 'Jugohemija Managment' prikazalo je vrednost imovine manjom nego što je njena tržišna vrednost. Time je kontrolno učešće u firmi registrovanoj u SAD pribavila korist u visini vrednosti imovine raspolagane Ugovorom o osnivanju 'Jugohemije Managment'", navodi "Delta star" u prijavi.

Mišković optužuje Milku Forcan za nevršenje službene dužnosti predsednice UO "Jugohemije" a.d., i propust u nadzoru nad radom Adžićke, kao i za nelojalno postupanje. U prijavi se navodi da je Forcanova, protiv interesa "Jugohemije" a.d., i suprotno obavezama Zakona o privrednim društvima, omogućila Adžićki da bez ovlašćenja raspolaže imovinom, pri čemu je, kako navodi, znala za njene namere i korake.

"Time je njenim propuštanjem vršenja službenih dužnosti naštetila "Jugohemiji" a.d. u korist 'Form Communications', čiji je direktor", navodi u prijavi. Kako dalje objašnjava, ovim je kao i davanjem ovlašćenja za zaključenje Ugovora o osnivanju "Jugohemija Managment", advokatu Aleksandru Lojpuru iz Beograda i sama doprinela izvršenju krivičnog dela.

"Delta star" je podigla prijavu i protiv Zvezdana Ćosića, jer je sve to omogućio Forcanovoj i pri tom prihvatio da bude imenovan za direktora novoosnovane "Jugohemije Managment".

Belgijanci će tražiti da sve bude čisto

Dragomir Janković sa Evropskog ekonomskog instituta u Briselu smatra da Belgijanci neće ući u posao ukoliko sve ne bude "čisto".
Ukoliko postoji bilo šta sporno u vlasničkoj strukturi suigurno je da bez saglasnosti svih vlasnika, bilo koja međunarodna kompanija, jedan trgovnski lanac neće ući u taj proces, pre svega jer oni ne žele da kupe problem i da uđu u bilo kakav spor već žele da kupe jasnu tržišno moćnu i tržisno dominantnu kompaniju u Srbiji”, kaže Janković.

„Što se tiče same strukture vlasništva ona u ovom trenutku za državu Srbiju nije toliko bitna, bitnija je za same vlasnike, a ono što je važno i poželjno za Srbiju jeste da dođe jedan ozbiljan trgovinski lanac i da se sve odradi zakonito i transparentno, kaže on.

Nezvanično se pominje da bi tom transakcijom Delta donekle rasteretila svoje kredite i dugove, što smatra i Dragomir Janković.

Činjenica je da je Delta Maksi nelikvidan u smislu servisiranja svojih obaveza prema dobavljačima i eventualna prodaja bi bila jako dobar put da se ta likvidnost podigne na veći nivo i to je važno sa stanovišta cele privrede. Veliki broj dobavljača u lancu je zbog veličine Delta Maksija veoma zavistan od toga da li će taj lanac redovno servisirati svoje obaveze i na koji način će to raditi. Mislim da je Delta Maksi došla u jednu situaciju da ne može valjano da servisira svoje obaveze, da krediti i obaveze dospevaju i mislim da je prodaja rešenje za sve u lancu“, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: