Dinkić: Povećati i plate i penzije

Mišljenje nisam promenio, plate u javnom sektoru i penzije na jesen trebalo bi odmrznuti, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 19.07.2010.

00:35

Default images

Dinkić dodaje i da će idućeg meseca razgovarati sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

On smatra da u vreme krize treba više trošiti, a ne stezati kaiš, jer ako se više novca usmeri u zarade, povećaće se potrošnja, posledično i proizvodnja, a tako će se otvoriti nova radna mesta.

„Važnije je da se građanima omogući da rade, pa makar država imala kratkoročno veći budžetski deficit", istakao je Dinkić.

Na konstataciju da će neki pomisliti kad se pominje odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i veća potrošnja, da se Mlađan Dinkić sprema za izbore, on odgovara da „ko tako misli, neka pročita šta je rekao Pol Krugman, nobelovac, da se kriza pobeđuje većom potrošnjom, a on se sigurno ne sprema za izbore“.

On je dodao da "osnovni problem naše države u ovom trenutku nije inflacija, niti je to budžetski deficit, ni kurs, već nezaposlenost. Ono što je ključno jeste podstaći građevinsku industriju. Privatni sektor nema novca da ulaže u građevinarstvo, nema ko drugi da pokrene tražnju osim države“.

„Sve što smo do sada preduzeli, subvencionisani krediti privredi i građanima, pomogli su da se kriza u Srbiji ublaži. Najbolje rešenje je da još više podstaknemo javnu investicionu potrošnju, ali izbalansiranu“, rekao je Dinkić.
On smatra da postkrizne mere treba postepeno ukidati i to onda kada ne budu potrebne privredi i građanima, ali je ocenio da smo daleko od tog trenutka.

„Brine me svaka kriza. Imam nameru da kada se završi sezona godišnjih odmora, održim sastanak sa svim privrednicima Srbije kako bismo napravili presek stanja koji su najveći tekući problemi i da u skladu sa tim sprovedemo mere. Mislim da je najgore prošlo, ali nije vreme za opuštanje, još ima dosta posla, kaže Dinkić.

Na pitanje zašto za dve godine Vlada ništa nije učinila na ključnim reformama, on kaže da je „to pitanje za one koji čine ogromnu većinu u Vladi, s obzirom na to da su oni najodgovorniji za njeno vođenje“.

Dinkić dodaje da najveću političku odgovornost ima ona stranka koja ima i najviše ministara, koja ima većinu u Vladi. Ali i pitanje pojedinačne odgovornosti ministara takođe treba preispitati jer se niko ne sme sakrivati iza svoje stranke. Vodim resor ekonomije i spreman sam da položim račune, ali ne mogu da odgovaram za nešto što nije moj delokrug“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: