Cvetković:Znamo da ljudi žive teško

Premijer Mirko Cvetković kaže, povodom dve godine od formiranja aktuelne Vlade Srbije, da u Vladi postoji jasno saznanje da građani žive teško.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.07.2010.

14:48

Default images

Cvetković je dodao da se Vlada trudi da bude socijalno odgovorna i da privuče investicije kako bi se otvorila nova radna mesta u zemlji.

Najviše snage i sredstava vlada je, prema njegovim rečima, uložila na ekonomskom planu, a umesto razvojnih mera, bila je prinuđena da upravlja jednom od najvećih ekonomskih kriza u savremenoj istoriji.

Premijer je naveo da Srbija ima veliki problem sa nezaposlenošću, koja iznosi 19,2 odsto, podsetivši, međutim, da je taj problem bio prisutan u kontinuitetu i pre krize, kao i da ima zemalja sa višom stopom nezaposlenosti od Srbije.

Cvetković se nije složio sa ocenom da su prosečne plate u Srbiji najniže u regionu istakavši da su zarade niže u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji, a više u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"Svetska finansijska kriza je pretila da potpuno razori ekonomiju Srbije već iscrpljenu višedecenijskom blokadom, ratnim razaranjima i tranzicionim procesima. Bili smo suočeni sa opasnošću da domino-efektom najpre bude razbijen finansijski sistem, a potom zamre privredna aktivnost, što bi dovelo do socijalnog kolapsa", podsetio je premijer.

"Daleko od toga da smo potpuno prebrodili krizu, ali, sada već mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Odgovorno smo preduzeli antikrizne mere kojima su očuvane sve vitalne funkcije države i privrede. Srbija je sprečila propadanje svoje privrede, očuvala bankarski sistem, slobodno tržište i intervenisala posebnim merama da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi", kazao je Cvetković.

Privredi i građanima su obezbeđeni krediti od skoro dve milijarde evra, sa subvencionisanim kamatama, za građevinsku industriju je izdvojeno 18 milijardi dinara vanredne pomoći, a za kreditiranje učešća i subvencionisanih kamata za stambene kredite izdvojeno je dve i po milijarde dinara.

Sa tri milijarde dinara su potpomognute namenska i industrija šinskih vozila, a namenska industrija je višestruko povećala proizvodnju i sklopila izvozne poslove vredne skoro milijardu evra. Cvetković je podsetio da je otpočela i realizacija ugovora sa Fijatom, čime je prekinuta višedecenijska agonija fabrike automobila u Kragujevcu.

"Devet milijardi dinara je izdvojeno za kredite za početnike koji su otvorili 6.500 preduzeća i zaposlili 20 hiljada radnika. U poljoprivredi je zabeležen rast proizvodnje za dva odsto. Osam hiljada poljoprivrednika je dobilo kredite od preko 46 miliona evra. Za pokretanje proizvodnje u 40 nerazvijenih opština izdvojeno je 100 miliona evra. Za dve godine izdvojeno je 2,8 milijardi dinara za zapošljavanje takozvanih teško zapošljivih kategorija u javnim radovima", rekao je premijer.

U programu "staro za novo" do sada je kupljeno 18.000 automobila, a poljoprivredinicima je omogućeno da kupuju domaće traktore uz popust od dve hiljade evra.

Pored intervencija na očuvanju privrede, vlada je smanjila javnu potrošnju, pokrenula mere štednje na svim nivoima, ušla u proces smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, regulisali dugove i obaveze, ali i potraživanja iz prošlosti, a uspešnim pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom osigurala makroekonomsku stabilnost.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je dobila poboljšani kreditni rejting. Uprkos krizi, ova vlada nije nijednog momenta ušla i rizična zaduživanja. U poređenju sa susednim zemljama, pa i nekim zemljama EU, koje su sa MMF-om pravile aranžmane o kreditima od 30 do 120 milijardi evra, zaduženje Srbije od 2,6 milijardi svedoči o stabilnoj makroekonomskoj politici", rekao je Cvetković.

Govoreći o ispunjavanju uslova iz aranžmana Srbije sa MMF premijer je naglasio da je vlada do sada uradila oko 75 odsto posla koji se tiče otpuštanja zaposlenih iz administracije, kao i da će taj posao biti okončan u roku predvidjenim dogovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: