Italijani sele proizvodnju u Srbiju

Predstavnici nekih italijanskih firmi koje prozvode obuću žele da premeste celokupnu proizvodnju u Srbiju iz proizvodnih pogona u Italiji i drugih zemalja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

18:06

Default images

Cilj Italijana je da se proizvodi plasiraju u Rusiju, jer Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini, koji omogućuju bescarinski izvoz u Rusiju i zemlje okruženja.

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) su predočili da Srbija ima carinski sporazum i sa SAD, što takođe omogujuće slobodan plasman robe i na to tržište.

Predstavnik firme "Feraks internacional" koja zastupa nekoliko italijanskih firmi Đan Karlo Kampana kaže da je prednost Srbije to što je proizvodnja cenovno konkurentnija, a postoji i stručna radna snaga.

Kampana je rekao da se italjanske firme sve više internacionalizuju i usmeravaju prema rastućim tržištima istočne Evrope, s tim što žele da krenu od Srbije kao strateške zemlje, „pre svega zbog njenih odličnih odnosa sa Rusijom“.

Predstavnik italijanske firme Eksbut iz Poljske Pietro Čuli je rekao da to preduzeće postoji već 20 godina i da proizvodi 3.000 pari obuće dnevno, ali da Poljska više nije konkurentna zemlja.

Italijani su ukazali da pored proizvodnje gotovih cipela, nameravaju da u Srbiji pokrenu i proizvodnju delova obuće, kako bi zadovoljili izvozni zahtev da 51 odsto proizvoda mora da bude domaćeg porekla.

Interesovanje za saradnju sa Italijanima iskazale su tri knjaževačke firme, Sabina, Relaks i Plastomed, od kojih treća proizvodi đonove. Oni su ukazali da Knjaževac ima veliku tradiciju u proizvodnji obuće, da imaju radnu snagu i objekte, a neke firme i savremene mašine.

Saradnju sa Italijanima želi i vranjski Mineks koji proizvodi delove za obuću, Sandra iz Požarevca koja proizvodi visokomodne ženske cipele i namensku obuću za policiju i vojsku. Želju sa proizvodnu kooperaciju pokazao je i Ukus iz Kovačice, koji 70 odsto svoje proizvodnje izvozi, ali ima kapacitete za tri puta veću proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: